Свински медальони със сос Cafe de Paris
Необходими продукти:
- свинско бонфиле – около 600 г;
- сол – на вкус;
- черен пипер – на вкус;
- масло – 2 с.л.
За соса:
- масло – 100 г, на кубчета;
- лук – 1 малка глава, наситнена;
- чесън – 1 смляна скилидка;
- аншоа – 3 бр., в олио, ситно нарязани;
- къри – 1/2 ч.л. на прах;
- лют червен пипер – 1/4 ч.л.;
- горчица – 1 с.л.;
- сол – 1/4 ч.л.;
- каперси – 1 с.л.;
- див лук – 2 с.л., ситно нарязан;
- естрагон – 2 с.л., ситно нарязан;
- магданоз – 1 с.л., ситно нарязан;
- прясна мащерка – 2 с.л.;
- готварска сметана – 1 ч.ч.;
- лимонов сок – 2 ч.л.
Начин на приготвяне:
Измиваме бон филето, подсушаваме го и отстраняваме излишната мазнина и жили. Нарязваме го на медальони с дебелина 3-4 см и леко натискаме с дланта. Подправяме със сол и черен пипер. Загряваме маслото в тиган и готвим свинските медальони 3-4 минути от всяка страна или до златисто.
За соса слагаме маслото, лука, чесъна, аншоата, кърито на прах, лютия червен пипер, горчицата и солта в малка тенджера. Готвим на умерен огън за около 6 минути, докато лукът омекне и маслото придобие златист цвят.
Добавяме каперсите и билките, след което готвим още една минута. Прибавяме сметаната и лимоновия сок, и загряваме няколко минути, докато се затопли.
Не трябва да прекаляваме с бъркането, защото сосът не трябва да е еднороден. Прибавяме месото в соса и готвим, докато стане твърдо на допир – 2-4 минути.
Сервираме медальоните поляти със соса и гарнитура по избор