Гъста супа с кюфтета от гръцката кухня

Необходими продукти:

За кюфтетата:

  • 450 гр. смесена кайма;
  • 60 гр. ориз;
  • 3 суп. л. копър;
  • 1 суп. л. наситнен джоджен;
  • 3 суп. л. магданоз;
  • няколко скилидки чесън;
  • няколко суп. л. зехтин;
  • 1 яйце;
  • сол и черен пипер.

За супата:

  • 2 големи яйца;
  • литър вода;
  • сок от два средни лимона;
  • сол и черен пипер.

Може да използвате всякакви подправки и билки. Най-важното е по възможност те да бъдат пресни, а не сушени.

Начин на приготвяне:

Препоръчително е да започнете с кюфтета. Поставете всички съставки за тях в голяма купа и омесете добре. От каймата оформете малки кюфтенца с еднаква форма и размер и ги наредете в плато или поднос.

Поставете кюфтенцата в хладилника за 10-15 минути.

Междувременно налейте вода в голяма тенджера и я оставете да заври. Намалете котлона и добавете кюфтенцата едно по едно. Покрийте тенджерата и оставете да къкри за 20 минути.

През това време може да направите соса, като в удобна купа разбиете яйцата и лимоновия сок.

Когато кюфтетата са готови, вземете 2 черпака бульон от тенджерата и излейте в соса. Получената смес излейте в тенджерата и оставете да къкри 2-3 минути, без да заври.

Добавете подправките и оставете да изстине за няколко минути преди сервиране.

Въпреки че технически това ястие е супа, докато се охлажда, то се сгъстява доста, а течността се превръща в крем. Не се притеснявайте, ако видите, че супата се превръща в нещо като сос – така трябва да бъде.

Поднесете с хрупкав хляб и парче сирене фета като гарнитура. В Гърция понякога я сервират с домашно приготвени пържени картофи. Дори и да не сте фенове на бързото хранене, ще установите с изненада, че тези две ястия се комбинират перфектно помежду си, пише jenata.blitz.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *