Бъдни вечер с Иван Звездев: Ето как да спазим традициите

През годините Иван Звездев е доказал, че държи изключително много на българските традиции и приготвя гозби с подчертан стремеж към родния вкус. Затова, когато стане реч за празници като Бъдни вечер, Коледа и т.н., на Звездев може да се вярва, че всичко ще е по правилата. Още повече, че той ходи насам-натам из държавата и събира старовремски рецепти. Макар че на различни места в родината се спазват различни традиции.

Пример за това е питката за Бъдни вечер, където се смята, че няма много място за маневри. Някои твърдят, че не трябва да се слага мая, а само сода. Но на повечето места из родината си я правят точно с мая.

Има и баби, които твърдят, че трябва да се рисува само един кръст на питката и да не се правят много украси, а други пък смятат точно обратното – колкото по-украсена е, толкова ще е по-богата годината.

Въпрос на традиции и предания от поколение на поколение. Затова ето как Звездев прави нещата за Бъдни вечер…

Погача

Продукти:

  • 1 кг брашно
  • 1 с.л. сол
  • 1 кубче мая
  • олио
  • 4 небелени бадема
  • 7 ореха

Приготвяне:

Пресяваме брашното, посоляваме. Отделяме малка част от брашното (около 1 чаша), което ще използваме за украса. Замесваме го с малко вода за да стане меко тесто. Разтваряме маята в 500 мл топла вода, смесваме с останалото брашно и месим меко и еластично тесто. Оставяме тестото да втаса за около 45 минути, увито в кърпа. Намазваме тава с олио, разстиламе тестото. С отделеното тесто правим фитилчета, които оформяме върху погачата. В средата поставяме бадемите. С помощта на вилица оформяме ивици, между тях слагаме по един орех. Печем 40 минути в умерено загрята фурна.

Зелеви сарми

Продукти:

  • 1 стрък праз
  • 1 морков
  • 6 с.л. олио
  • 250 г ориз
  • 50 г орехови ядки
  • 2 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. чубрица
  • 10-15 листа кисело зеле
  • сол и черен пипер на вкус
  • зелев сок
  • вода

Приготвяне:

Нарязват се на дребно праз и морков. Оризът се измива добре. Орехите се мелят на дребно. В голям тиган се загрява олио и в него се запържват праз и моркови за една минута. Разбърква се, слага се ориз и се пържи на умерен огън, докато стане прозрачен, за около 1- 2 минути. Тогава се слагат дребно нарязаните орехови ядки. След една минута се поръсват с червен пипер, чубрица, малко сол и черен пипер. Наливат се 200 мл гореща вода и 200 мл зелев сок. На тих огън се оставя оризът да поеме водата. На всеки зелев лист се прави V-образен разрез в основата, за да се махне кочанът. Отстранените зелеви кочани се редят на дъното на тенджерата, в която ще се варят сармите. В средата на зелев лист се слага 1-2 с.л. от полуготовия ориз. Завиват се сарми, които се редят в тенджера със затворената част надолу. Налива се вода, която трябва да покрие сърмите и 2 с.л. олио. Поръсва се с 1 ч.л. червен пипер и сармите се покриват с плитка чиния. Варят се около 40 минути на тих огън под капак.

Пълнени чушки

Продукти:

  • 1 пакет сушени чушки – 10 броя
  • 6 с.л. олио
  • 1 глава лук
  • 2 ч.л. червен пипер
  • 1 малък морков, нарязан на ситно
  • 250 г ориз
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.ч. стерилизирани домати – 200 г
  • 1 ч.л. чубрица

Приготвяне:

Сушените чушки се накисват в студена вода, докато омекнат. Лукът се нарязва на ситно. Загрява се в тиган олио и нарязаният лук заедно с моркова се запържват за минута на умерен огън. Оризът се измива много добре и отцежда. Слага се в тигана и запържва за половин минута, като се разбърква, докато стане “стъклен”. Поръсва се с червен пипер, разбърква се и залива с 250 мл гореща вода. Посолява се и оставя да се задуши на тих огън, докато водата се поеме от ориза. Тогава се слагат скълцани домати и чубрица. Разбърква се хубаво и чушките се пълнят с полуготовата смес. Подреждат се в тава, поръсват се с малко сол и поливат с 4 с.л. олио. Налива се половин чаша гореща вода. Подготвените чушки се слагат в предварително затоплена до 180 градуса фурна и се пекат за 30 минути.

Пиперки с булгур и сушени сливи

Продукти:

  • 12-14 сухи пиперки
  • 1 ч.ч. сок от кисело зеле
  • За плънката:
  • 1,5 ч.ч. булгур
  • 1 глава кромид лук
  • 1 морков
  • 12-14 почистени сушени сини сливи
  • 1 к.ч. олио – 50 мл
  • 2 клонки целина (1 с.л. сушена)
  • 1-2 ч.л. чубрица
  • 1 червен пипер
  • сол на вкус

Приготвяне:

Заливаме сухите чушки с гореща вода и ги оставяме да набъбнат 30 минути. Запържваме в олио нарязания кромид лук. Добавяме нарязан на кубчета морков и целина. Пържим продуктите още 2 минути. Прибавяме измит булгур, разбъркваме и оставяме леко да се запържи. Наливаме 3/4 ч.ч. гореща вода. Поръсваме с червен пипер и оттегляме тигана от котлона. Прибавяме чубрица и посоляваме. Пълним накиснатите пиперки с подготвената смес до половината. След това слагаме синя слива и допълваме чушката с плънка. Подреждаме чушките на дъното на тенджера. Наливаме в тигана 1 ч.ч. от водата, в която сме накиснали чушките и 1 ч.ч. сок от кисело зеле. Заливаме чушките и готвим под капак на бавен огън около 30-40 минути, докато се изпари течността. Може да се консумират студени.

Лозовите сармички на Чудомир

Продукти:

  • 20 лозови стерилизирани листа
  • 3 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. сушен джоджен
  • 2 ч.л. червен пипер
  • 1 лук
  • 1 шепа стафиди
  • 1 к.ч. смлени орехови ядки
  • 1 ч.л. смляно кафе
  • 1 ч.ч. ориз
  • смлян черен пипер и сол на вкус

Приготвяне:

Лукът се наситнява и се пържи 2 минути в леко загрят зехтин. Добавя се добре измит ориз. Пържи се за минута, докато стане стъклен, след което се поръсва с ореховите ядки, кафето и червения пипер. Налива се 1 ч.ч. гореща вода. Посолява се и къкри, докато оризът поеме водата. Подправя се с джоджен и черен пипер, изсипват се стафидите. Във всеки лозов лист се поставя по лъжица от сместа и се завива сарма. Дъното на тенджера се покрива с лозови листа, върху тях се нареждат сaрмите и се притискат с чиния. Налива се вода до ръба на чинията, оставя се да къкри под капак 20-30 минути.

Постен манастирски гювеч

Продукти:

  • 4 картофа
  • 1 ч.ч. ориз – 120 г
  • 6 с.л. олио
  • 1 ч.ч. скълцани обелени домати – 200 г
  • 1 дафинов лист
  • черен пипер по желание
  • 1/2 ч.л. чубрица
  • бялата част на един стрък праз
  • 1 ч.л. сол
  • 100 г маслини
  • 2 скилидка чесън
  • 1 ч.л. оцет

Приготвяне:

Оризът се измива много добре и залива с 500 мл студена вода. Оставя се за 20 минути. Картофите се режат на малки кубчета, поставят се в гювеч и поливат с олио. Посоляват се и се разбъркват. Празът се нарязва на дребно и слага при картофите заедно с отцедения ориз, домати,маслини, дафинов лист и чубрица. Залива се с 300 мл студена вода. Гювечът се затваря и слага в студена фурна. Загрява се до 160 градуса, печенето е 60 минути. Чесънът се счуква и смесва с оцет и 1 с.л. вода. Готовото ястие се полива с тази смес и може да се сервира студено.

Бял боб с кисело зеле

Продукти:

  • 1 малка зелка
  • 2 ч.ч. бял боб
  • 5-6 с.л. олио
  • 1 с.л. брашно
  • 1 с.л. червен пипер

Приготвяне:

Нарязваме зелката на дребно и я заливаме с 300 мл студена вода и 2 с.л. олио. Сваряваме я за около 20 минути. Бобът се залива със студена вода и след като кипне се отцежда, залива се отново с 2,5 литра студена вода и се вари докато омекне напълно. В тенджера смесваме отцеден от водата сварен боб и зелето заедно с течността, в която е варено. В тиган запържваме в 4 с.л. олио за 20 секунди брашното и добавяме червен пипер. Разбъркваме и веднага разреждаме с 100 мл (половин чаша) гореща вода. Изсипваме запръжката в тенджерата при зелето и боба. Захлупваме и варим 10 минути.

Ориз с праз и маслини

Продукти:

  • 2 стръка праз
  • 125 г ориз
  • 50 г маслини
  • 1 клонка целина
  • 4 с.л. олио
  • 2 с. л. доматено пюре
  • сол на вкус

Приготвяне:

Оризът се измива добре и кисне за 30 минути в студена вода. Празът се реже на колелца и се задушава на слаб огън за 5 минути в загрято олио. Накиснатият ориз се отцежда и слага при праза. Наливат се 250 мл гореща вода и се посолява. Слага се доматено пюре. Задушаването продължава на тих огън, докато оризът поеме течността. Слагат се накрая нарязана целина и маслини, задушават се за минута-две и ястието е готово.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *