Богато и пъстро: Тюрлюгювеч със свинско месо
Необходими продукти:
- 800 г свинско месо;
- 1 к.ч. олио;
- 50 г масло;
- 2 глави лук;
- 1/2 кг картофи;
- 1/2 глава целина;
- 1 морков;
- 1 тиквичка
- 4 чушки;
- 2 домата;
- 1 ч.ч. зелен фасул;
- 1 ч.ч. грах;
- 50 г бамя;
- 2 патладжана;
- 1 с.л. доматено пюре;
- червен пипер;
- черен пипер;
- сол.
За заливката:
- 1 яйце;
- 1 ч.ч. кисело мляко;
- 100 г кашкавал.
- магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
Свинското месо се нарязва на хапки и се запържва в олиото и маслото. Овкусява се със сол и черен пипер. Месото се изважда от мазнината и се оставя настрана.
В същата мазнина последователно се пържат нарязаните на ситно лук, морков и целина. Когато омекнат, към тях се добавят доматеното пюре, малко вода и червеният пипер. Сместа се разбърква добре и се оставя да заври.
Месото се връща в сместа и се готви на тих огън за десетина минути. Когато е почти готово, се прехвърля в глинен съд. Прибавят се патладжанът, предварително посолен и отцеден от горчивия му сок, тиквичката, бамята, зеленият фасул, нарязаните на кубчета картофи, чушките, обелените и нарязани на ситно домати и грахът. Всичко се разбърква добре, овкусява се със сол, червен пипер и магданоз, и се захлупва с капак.
Тюрлю гювечът се пече на умерена фурна до пълното омекване на продуктите – за около час и половина.
Приготвя се заливка от яйцето, киселото мляко и настъргания кашкавал, с която се залива ястието. Запича се още десетина минути, докато заливката стегне. Поднася се със ситно нарязан магданоз, пише 1001recepti.com.