Богато и пъстро: Тюрлюгювеч със свинско месо

Необходими продукти:

  • 800 г свинско месо;
  • 1 к.ч. олио;
  • 50 г масло;
  • 2 глави лук;
  • 1/2 кг картофи;
  • 1/2 глава целина;
  • 1 морков;
  • 1 тиквичка
  • 4 чушки;
  • 2 домата;
  • 1 ч.ч. зелен фасул;
  • 1 ч.ч. грах;
  • 50 г бамя;
  • 2 патладжана;
  • 1 с.л. доматено пюре;
  • червен пипер;
  • черен пипер;
  • сол.

За заливката:

  • 1 яйце;
  • 1 ч.ч. кисело мляко;
  • 100 г кашкавал.
  • магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

Свинското месо се нарязва на хапки и се запържва в олиото и маслото. Овкусява се със сол и черен пипер. Месото се изважда от мазнината и се оставя настрана.

В същата мазнина последователно се пържат нарязаните на ситно лук, морков и целина. Когато омекнат, към тях се добавят доматеното пюре, малко вода и червеният пипер. Сместа се разбърква добре и се оставя да заври.

Месото се връща в сместа и се готви на тих огън за десетина минути. Когато е почти готово, се прехвърля в глинен съд. Прибавят се патладжанът, предварително посолен и отцеден от горчивия му сок, тиквичката, бамята, зеленият фасул, нарязаните на кубчета картофи, чушките, обелените и нарязани на ситно домати и грахът. Всичко се разбърква добре, овкусява се със сол, червен пипер и магданоз, и се захлупва с капак.

Тюрлю гювечът се пече на умерена фурна до пълното омекване на продуктите – за около час и половина.

Приготвя се заливка от яйцето, киселото мляко и настъргания кашкавал, с която се залива ястието. Запича се още десетина минути, докато заливката стегне. Поднася се със ситно нарязан магданоз, пише 1001recepti.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *