Супа „Тоскана“ с наденица и бекон
Необходими продукти:
- 500 г свинска наденица (може да използвате и пикантна наденица);
- 150 г бекон, нарязан на кубчета;
- 1 голяма глава лук, нарязана на ситно;
- 2-3 скилидки чесън, ситно нарязани;
- 1 литър зеленчуков или пилешки бульон;
- 400 г картофи, обелени и нарязани на кубчета;
- 200 г къдраво зеле кейл, нарязано на ивици;
- 240 мл готварска сметана;
- Сол и черен пипер на вкус;
- Зехтин.
Начин на приготвяне:
Загрейте голяма тенджера на среден огън и добавете бекона. Гответе, докато добие хрупква коричка. След това извадете и оставете на страна.
В същата тенджера добавете наденицата, предварително премахната от обвивката. Гответе, като раздробявате на малки парченца, до пълно приготвяне. Извадете наденицата и оставете настрана с бекона.
Запържване на зеленчуците:
В същата тенджера добавете малко зехтин и загрейте. Добавете нарязания лук и чесън, и гответе до омекване на лука.
Добавяне на бульона и картофите:
Добавете бульона в тенджерата и го изчакайте да заври. Добавете нарязаните картофи и намалете огъня. Оставете да къкри под капак около 10-15 минути, или докато картофите омекнат.
Добавяне на зелето и сметаната:
Към тенджерата добавете нарязаното зеле кейл и гответе още няколко минути, докато зелето омекне.
Върнете готовата наденица и бекона в тенджерата. Добавете сметаната и разбъркайте добре. Гответе на слаб огън още няколко минути, за да се сгъсти малко супата.
Подправяне и сервиране:
Подправете супата със сол и черен пипер на вкус. Сервирайте супата топла, поръсена с хрупкавия бекон отгоре.