Крехко печено заешко
Необходими продукти:
- заек – 1 бр., нарязан на порции
- лук – 1 бр.
- чесън – 1 глава
- моркови – 1 бр.
- гъби – 200 г
- дафинов лист – 1 бр.
- черен пипер – 6 – 7 зърна
- бахар – 5 – 6 зърна
- бяло вино – 1/2 ч.ч.
- вода – 1 ч.ч.
За маринатата:
- олио – 1 к.ч.
- червен пипер – 1 с.л.
- черен пипер – 1 ч.л. , смлян
- чубрица – 1 ч.л. (ситно смляна)
- сол – на вкус
Начин на приготвяне:
В тавата, в която ще печем заека, слагаме олиото, черния и червен пипер, чубрицата и солта и объркваме добре.
В тази марината хубаво овалваме порциите заешко. След това добавяме нарязания лук, моркова на кръгчета, чесъна (цял или на скилидки), дафинов лист, бахар и черен пипер на зърна. Ако имаме гъби под ръка, слагаме и от тях.
Внимателно наливаме в тавата водата и бялото вино и леко я разклащаме, за да се наместят всички съставки.
Покриваме с фолио и печем на 180 градуса около 1.5-2 часа. След което махаме фолиото, обливаме порциите със соса и печем още около 30 минути, до получаването на златист загар на ястието, пише gotvach.bg.