Гръцка баклава с кексова плънка

Необходими продукти:

  • 1 опаковка Фамилия – кори за баница
  • 4 бр. – яйца
  • 1 ч.ч. – захар
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 бр. – бакпулвер
  • 1.5 ч.ч – орехи
  • 125 гр – масло
  • 1 ч.ч – олио

За сиропа

  • 2.5 ч.ч – захар
  • 5 ч.ч – вода
  • ванилия
  • лимонова кора

Начин на приготвяне:

Разделете корите на две части. Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем. Добавете брашното с бакпулвера и разбъркайте. Накрая добавете едро смлените орехи и разбъркайте с шпатула.

В подходяща тава подредете 1/2 от корите, като всяка мажете с разтопено масло. Изсипете кексовата смес и подредете останалите кори, също намазани с масло. С остър нож нарежете внимателно баклавата.

В касерола сипете олиото и го сгорещете. Залейте баклавата и печете на 180 градуса, около 35-40 минути. Оставете да се охлади, поне за 4 часа и пак я нарежете (при печене се слива). Пригответе сиропа от захарта и водата.

Варете 5-6 минути, добавете ванилията и залейте вашата баклава. Консумирайте добре охладена.

Получава се невероятен гръцки сладкиш, с който можете да зарадвате вашите гости и близки.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *