Гръцка баклава с кексова плънка
Необходими продукти:
- 1 опаковка Фамилия – кори за баница
- 4 бр. – яйца
- 1 ч.ч. – захар
- 1 ч.ч. брашно
- 1 бр. – бакпулвер
- 1.5 ч.ч – орехи
- 125 гр – масло
- 1 ч.ч – олио
За сиропа
- 2.5 ч.ч – захар
- 5 ч.ч – вода
- ванилия
- лимонова кора
Начин на приготвяне:
Разделете корите на две части. Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем. Добавете брашното с бакпулвера и разбъркайте. Накрая добавете едро смлените орехи и разбъркайте с шпатула.
В подходяща тава подредете 1/2 от корите, като всяка мажете с разтопено масло. Изсипете кексовата смес и подредете останалите кори, също намазани с масло. С остър нож нарежете внимателно баклавата.
В касерола сипете олиото и го сгорещете. Залейте баклавата и печете на 180 градуса, около 35-40 минути. Оставете да се охлади, поне за 4 часа и пак я нарежете (при печене се слива). Пригответе сиропа от захарта и водата.
Варете 5-6 минути, добавете ванилията и залейте вашата баклава. Консумирайте добре охладена.
Получава се невероятен гръцки сладкиш, с който можете да зарадвате вашите гости и близки.