Бриам – класическо гръцко ястие със запечени зеленчуци
Необходими продукти:
- 1 кг. – домати
- 1/2 кг. – картофи
- 1/2 кг. – патладжани
- 1/2 кг – тиквички
- 180 мл. – зехтин
- 1 глава – червен лук
- 2 скилидки – чесън
- 2 с.л. – магданоз
- сол
- черен пипер
Начин на приготвяне:
Това типично гръцко ястието може да се консумира като основно ястие или като гарнитура към различни месни ястия. Най-добре се описва като смесени печени зеленчуци, обикновено се състои от нарязани картофи, домати, патладжани и тиквички, които са обилно подправени със зехтин и различни подправки, след което са подредени внимателно и изпечени, докато всички вкусове се комбинират. Ястието се адаптира лесно с всякакви сезонни зеленчуци, а ако се ползва като основно ястие, обикновено се допълва от натрошено или нарязано сирене фета и хрупкав хляб.
Картофите се обелват и се нарязват на филийки. Тиквичките и патладжанът също се измиват много добре и се нарязват на филийки. Патладжанът се посолява и се оставя да се отцеди от горчивия сок. Доматите се обелват и се нарязват на тънки филийки.
На дъното на голяма тава се нареждат доматите и се овкусяват със зехтин, сол и черен пипер. Отгоре се разпределят останалите нарязани зеленчуци и също се подправят на вкус. Накрая се поръсват с накълцан чесън и се нареждат останалите домати.
Ястието се поръсва с накълцан магданоз се полива със зехтин. Покрива се в алуминиево фолио и се пече в загрята фурна на 200 градуса за около час и половина. По средата на готвенето за фолиото се маха и зеленчуците се оставят да се запекат до апетитен загар.