Необходими продукти:
- 30 грама масло;
- 60 грама захар;
- 2 средно големи ябълки;
- 30 мл. олио;
- 1 яйце;
- 1 ванилия;
- 150 грама брашно;
- 150 грама кисело мляко;
- Бакпулвер
Начин на приготвяне:
Заемете се най-напред с почистването и нарязването на ябълките. За предпочитане е да им премахнете обелките, защото така сладкишът ще е по-фин и деликатен. Нарежете плодовете на тънки филийки.
Преминете към разтопяване на маслото в тигана. Към него прибавете 30 грама от захарта. Добавете и ябълките и пържете за около 10 минути в подсладената смес.
Време е да разбиете яйцата на пяна, заедно с останалото количество захар. Не забравяйте да пресеете брашното и след това да го прибавите към сместа. Прибавете ванилията, бакпулвера и киселото мляко. Бъркайте и изсипете в тигана.
С помощта на клечка за зъби можете да проверите дали сладкишът е изпечен в долната част. За да се сдобие с приятен златист загар отгоре, трябва да го обърнете. Това най-лесно може да се получи с помощта на капак. Направете го бавно и внимателно, така че да не се разпадне ароматната вкусотия.
Оставете го да се охлади и разрежете на порции. Можете да гарнирате с бита сметана, топка сладолед или друго по ваш избор.