Шоколадово суфле
Необходими продукти:
- 300 г – шоколад
- 200 г – брашно
- 250 г – масло
- 5 – яйца
- 5 – белтъка
- 200 г – пудра захар
- 2 с.л. – какао
Начин на приготвяне:
Яйцата и половината пудра захар се разбиват с помощта на миксер в дълбока купа. Прибавя се брашното и разбиването продължава, но на по-ниска степен. Прибавя се предварително разтопеното масло и сместа се разбърква. Шоколадът се натрошава на парченца и се разтопява на водна баня. Прибавя се към останалите продукти, когато е охладен, но все още не се е втвърдил, и всичко се разбърква. Накаря се разбиват белтъците с останалата пудра захар на мек сняг и се добавят към сместа. Разбърква се с шпатула в една посока. Разпределя се в намаслени и поръсени с какао 2 с.л. огнеупорни формички. Десертът се пече в предварително загрята фурна при 200 градуса за 10-12 минути. Шоколадовото суфле се поднася, украсено със сметана, шоколадов топинг или пресни плодове.