Шоколадова торта

Необходими продукти:

За блата:

  • 2 ч.ч. – брашно
  • 1/2 ч.ч. – олио
  • 1 ч.ч. – захар
  • 400 г – кисело мляко
  • 5 с.л. – какао
  • 1 ч.л. – бакпулвер

За сиропа:

  • 300 мл. – вода
  • 300 г – захар

За крема:

  • 300 мл. – течна сметана
  • 3 с.л. – какао

За декорация:

  • 150 г – шоколад

Начин на приготвяне:

От брашното, олиото, захарта, киселото мляко , какаото и бакпулвера с помощта на миксер се прави кексово тесто. То се разделя на две равни части, които се изсипват поотделно в намаслена и поръсена с брашно тавичка.

Изпичат се едно след друго за 25 минути при 180 градуса. След като получените блатове поизстинат, тортата започва да се реди.

За целта първият блат се поставя в голяма десертна чиния или поставка за торта и се залива с половината от захарния сироп, получен от завирането на захарта и водата до тяхното сгъстяване.

Щом сиропът попие, тортата се намазва с част от крема, получен от разбиването на какаото и течната сладкарска сметана до получаването на пухкав крем.

След това се поставя втория блат за торта и се сиропира с останалия сироп. Щом попие, тортата се намазва отгоре и встрани с останалата част от крема.

Накрая тортата се декорира с настърган твърд шоколад и се оставя в хладилник за една нощ да стегне. След това се реже с остър нож и се сервира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *