Шоколадова торта
Необходими продукти:
За блата:
- 2 ч.ч. – брашно
- 1/2 ч.ч. – олио
- 1 ч.ч. – захар
- 400 г – кисело мляко
- 5 с.л. – какао
- 1 ч.л. – бакпулвер
За сиропа:
- 300 мл. – вода
- 300 г – захар
За крема:
- 300 мл. – течна сметана
- 3 с.л. – какао
За декорация:
- 150 г – шоколад
Начин на приготвяне:
От брашното, олиото, захарта, киселото мляко , какаото и бакпулвера с помощта на миксер се прави кексово тесто. То се разделя на две равни части, които се изсипват поотделно в намаслена и поръсена с брашно тавичка.
Изпичат се едно след друго за 25 минути при 180 градуса. След като получените блатове поизстинат, тортата започва да се реди.
За целта първият блат се поставя в голяма десертна чиния или поставка за торта и се залива с половината от захарния сироп, получен от завирането на захарта и водата до тяхното сгъстяване.
Щом сиропът попие, тортата се намазва с част от крема, получен от разбиването на какаото и течната сладкарска сметана до получаването на пухкав крем.
След това се поставя втория блат за торта и се сиропира с останалия сироп. Щом попие, тортата се намазва отгоре и встрани с останалата част от крема.
Накрая тортата се декорира с настърган твърд шоколад и се оставя в хладилник за една нощ да стегне. След това се реже с остър нож и се сервира.