
Шоколадова торта с коняк
Необходими продукти:
- 150 гр. захар
- 4 супени лъжици какао на прах
- 4 яйца
- 400 гр. сметана
- 350 гр. брашно
- 1 чаена лъжица сода
- 200 гр. масло
- 350 гр. сварено кондензирано мляко
- 5 супени лъжици мляко
- 150 мл. сладък чай
- 50 гр. коняк
Начин на приготвяне:
Първо смесете захарта, яйцата, сметаната и 2 супени лъжици какао на прах, като колкото по-добре разбита е сместа, толкова по-пищна и вкусна ще е тортата. Сега пресейте брашното, добавете го към готовата смес и разбъркайте тестото много добре, така че да няма бучки. Угасете содата с оцет, добавете и нея.
Намазнете тавата и изсипете готовата смес в нея, като после печете в загрята на 180 градуса фурна за 45 минути.
Смесете кондензираното мляко с маслото и разредете 2 супени лъжици какао на прах с топло мляко и ги сложете към кондензираното мляко.
Когато блатът е изстинал, го разрежете на 2 или 3 части и сиропирайте всеки, със сладкия чай и коняка, или пък с друг любим ликьор (или алкохол). Намажете първия блат с крема, сложете втория върху него и повторете, а готовата торта можете да наръсите с настърган шоколад, ядки или и двете, пише Actualno.com.