Шкембе чорба по сръбски – не е като нашата

Необходими продукти:

  • варено шкембе: 500 г;
  • варено месо: 300 г;
  • бульон: 0,5 л;
  • сладка чушка: 350-400 г;
  • моркови: 250 г;
  • лук: 300-350 г;
  • домати: 1 консерва (400 г);
  • чесън: 6-7 скилидки;
  • масло (за пържене): 20 г;
  • растително масло (за пържене): ~60 г;
  • сол: 25 г.

Подправки:

  • натрошен кимион (кимион): 0,5 ч.л.;
  • риган: 1 ч.л;
  • смлян червен пипер: 1 супена лъжица;
  • пушен червен пипер: 0,5 ч.л.;
  • смлян черен пипер: 0,5 ч.л.

Начин на приготвяне:

Започвате с нарязването на зеленчуци. Тъй като шкембето вече е нарязано на ивици, приготвяте другите зеленчуци. Лук – на четвъртинки (половин пръстени наполовина), моркови – на кубчета, чушки – на половин пръстени или ленти. Нарежете чесъна на ситно.

Загрейте растителното масло, добавете маслото, добавете кимиона и чесъна. Кимионът се смята за задължителна подправка за шкембе чорбата по сръбски. Ако наистина не можете да понасяте кимион, можете да го замените с нещо друго.

Лукът се задушава дълго на среден огън до златист цвят, но без да загаря. И едва след това добавете морковите.

Веднага след като морковите омекнат, идва ред на чушката. Запържете до омекване.

Изваждате доматите от буркана, нарязвате ги на няколко части, добавяте ги, разбърквате и задушавате около пет минути.

Сега можете да добавите шкембето и месото. Слагате ги, поръсвате ги обилно с червен пипер, разбърквате добре и заливате всичко с бульона.

Намалете котлона до минимум, докато леко шупне, покрийте с капак и оставете за четиридесет и пет минути. По време на процеса може да разбъркате няколко пъти, за да не загори.

След определеното време се отваря, поръсва се с риган и черен пипер, посолява се, разбърква се и се оставя да къкри още десет-петнадесет минути, след което се изключва.

По принцип можете да ядете веднага, но е по-добре да оставите ястието да престои половин час. Шкембе чорбата по сръбски традиционно се сервира с варени картофи, но върви добре и с ориз, пише jenata.blitz.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *