Шкембе чорба по сръбски – не е като нашата
Необходими продукти:
- варено шкембе: 500 г;
- варено месо: 300 г;
- бульон: 0,5 л;
- сладка чушка: 350-400 г;
- моркови: 250 г;
- лук: 300-350 г;
- домати: 1 консерва (400 г);
- чесън: 6-7 скилидки;
- масло (за пържене): 20 г;
- растително масло (за пържене): ~60 г;
- сол: 25 г.
Подправки:
- натрошен кимион (кимион): 0,5 ч.л.;
- риган: 1 ч.л;
- смлян червен пипер: 1 супена лъжица;
- пушен червен пипер: 0,5 ч.л.;
- смлян черен пипер: 0,5 ч.л.
Начин на приготвяне:
Започвате с нарязването на зеленчуци. Тъй като шкембето вече е нарязано на ивици, приготвяте другите зеленчуци. Лук – на четвъртинки (половин пръстени наполовина), моркови – на кубчета, чушки – на половин пръстени или ленти. Нарежете чесъна на ситно.
Загрейте растителното масло, добавете маслото, добавете кимиона и чесъна. Кимионът се смята за задължителна подправка за шкембе чорбата по сръбски. Ако наистина не можете да понасяте кимион, можете да го замените с нещо друго.
Лукът се задушава дълго на среден огън до златист цвят, но без да загаря. И едва след това добавете морковите.
Веднага след като морковите омекнат, идва ред на чушката. Запържете до омекване.
Изваждате доматите от буркана, нарязвате ги на няколко части, добавяте ги, разбърквате и задушавате около пет минути.
Сега можете да добавите шкембето и месото. Слагате ги, поръсвате ги обилно с червен пипер, разбърквате добре и заливате всичко с бульона.
Намалете котлона до минимум, докато леко шупне, покрийте с капак и оставете за четиридесет и пет минути. По време на процеса може да разбъркате няколко пъти, за да не загори.
След определеното време се отваря, поръсва се с риган и черен пипер, посолява се, разбърква се и се оставя да къкри още десет-петнадесет минути, след което се изключва.
По принцип можете да ядете веднага, но е по-добре да оставите ястието да престои половин час. Шкембе чорбата по сръбски традиционно се сервира с варени картофи, но върви добре и с ориз, пише jenata.blitz.bg.