Шаран със сливи
Необходими продукти:
- 4 глави кромид лук
- 2 с. лъжици брашно
- 1 ч.л. галета
- 1 шаран (около 1 кг и 500 г)
- 20 сушени сини сливи без костилки
- 100 мл олио
- 150 мл сухо бяло вино
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете лука на филийки, поръсете го със сол и черен пипер, разбъркайте и оставете да омекне.
Смесете брашното и галетата и оваляйте в тях почистения шаран. Напълнете кухината с една трета от омекналия лук. Направете напречни прорези отгоре на рибата.
В намазнена тавичка разстелете останалия лук. Отгоре поставете шарана, а около и върху него – нарязаните на половинки или четвъртинки сливи.
Залейте с олиото и зехтина и печете в загрята до 220 градуса фурна. Ако рибата почне да прегаря отгоре, покрийте тавата с алуминиево фолио.