Чифликчийски сарми с кълцано месо в гювеч

Необходими продукти:

  • зелеви листа – 1 голяма зелка
  • свински вратни пържоли – 5 бр.
  • черен пипер – на вкус
  • праз – 1 стрък
  • лук – 1 глава
  • червено вино – 100 г
  • ориз – 1 ч .ч
  • червен пипер – 2 ч.л.
  • чубрица – 2 ч.л.
  • 600 мл. вода
  • сол

Начин на приготвяне:

Накълцвате си месото на дребно и овкусявсме със сол и черен пипер. Праза нарязвате на колелца, а лука – на ситно. Поставяте в тиган на котлона малко олио и задушавате праза с лука, след което добавяте и накълцаното месо. Готвенето продължава, докато месото си смени цвета или докато стане леко златисто. Към него добавяте виното и оставяте да къкри на котлона за няколко минутки.

През това време си измивате ориза и го добавяте към месото. Готви се, докато стане прозрачен, след което наливате 200 мл вода и овкусявате със сол, червен пипер и чубрица.

Поставяте няколко зелеви листа на дъното на гювеча.

Започвате да свивате сармите, като слагате от плънката в единия край и завивате краищата до стегнато руло. Нареждате на гъсто една до друга в гювеча и заливате с 400 мл студена вода. Поръсвате с червен пипер и притискате с една чиния. Затваряте с капак и печете зелевите сарми във фурна за 50 мин на 200°C, след което премахвате капака и дозапичате сармите до готовност, пише Gotvach.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *