Хрупкави кюфтенца от червена леща
Необходими продукти:
250 гр. – червена леща
4бр. – моркови
2 бр. – червени чушки
1 връзка – магданоз
лук и чесън – по желание
8 с.л. – брашно
куркума
кимион
къри
мащерка
сол
черен пипер
Начин на приготвяне:
Измийте и сложете лещата да се вари с 2 и 1/2 ч.ч. вода за около 15-20 мин. на средно силен котлон. Ако е необходимо долейте още малко вода. (Може и да накиснете предварително нещата за 20 минути).
През това време настържете морковите на ренде, а чушките нарежете на ситно (и ако искате лук и чесън). Задушете зеленчуците в малко зехтин и вода до омекване. Отстранете от котлона и оставете да изстинат.
Когато лещатата е готова я отцедете от водата с помощта на гевгир. След като лещата и зеленчуите изстинат леко, смесете всичко заедно в кухненски робот.
Добавете измития магданоз и отново разбъркайте.
Пресипете сместа в дълбока купа и прибавете брашното. Ако сместа е по-водна може да сложите и още няколко лъжици брашно.
Добавете подправките и омесете хубаво. Сместа ще бъде леко лепкава. Оставете в хладилник за около 20 мин. да си почине.
Може да приготвите на тефлонов тиган без мазнина или да подредите в тава вътху хартия за печене.
Печене на тиган
С навлажнени ръце оформете малки плоски кюфтенца и сложете в тиган. След 2-3мин. провете дали са опечени отдолу и обърнете от другата страна за още 2-3 минути.
Печене на фурна
Загрейте фурната на 200 градуса. Подредете кюфтенцата от леща върху хартия за печене и печете за около 20 минути или придобиване на загар.
Може да поднесете млечен сос или сос песто.