Холодник – студена супа с цвекло и краставици

Необходими продукти:

  • 400 г заквасена сметана (12% масленост)
  • 3 бр. цвекло (червено)
  • 3 бр. яйца
  • 1 бр. краставици
  • 1 вр. пресен лук
  • 3 ск. чесън
  • 1/2 вр. копър
  • сол
  • черен пипер
  • 1 с.л. оцет
  • 1.2 л вода (студена)

Начин на приготвяне:

Измийте цвеклото, увийте всяка главичка в алуминиево фолио и ги сложете в тавичка, включете фурната на 180 градуса и запечете за около 40 мин. до час. Проверете ги с вилица, ако тя влиза свободно в цвеклото, значи е готово.

Mоже също така да го сварите, но при варенето поема повече вода и става воднисто. Друг вариант е да използвате консервирано мариновано цвекло.

Сложете яйцата в касерола и ги сварете за около 8 мин., охладете ги и обелете.

Измийте краставицата, ако предпочитате я обелете, но по класическа рецепта не се бели.

Вземете голяма тенджера или купа. Настържете цвеклото и яйцата. Краставицата, чесъна, лука и копъра нарежете на дребно. Тук също може да следвате вкуса си и да настържете всички зеленчуци или да ги нарежете по ваш избор.

Сложете всичко в тенджерата, добавете заквасената сметана, оцет, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте всичко и сипете студена вода. Разбъркайте отново и охладете в хладилник. При сервиране се поднася с половин сварено яйце, затова, ако решите да я поднесете по този начин, ще трябва да си сварите повечко яйца, пише Сия Рибагина във vkusi.me.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *