Турска супа с мляно телешко месо

Необходими продукти:

  • 350 гр. мляно телешко месо;
  • 1 средно голяма глава лук (120 гр. нарязана на дребно);
  • 1 средно голям морков (90 гр. настърган на дребно ренде);
  • 150 гр. смлени домати от консерва;
  • 60 гр. фиде (топка и малко);
  • 1 с.л. сух органичен бульон;
  • 130 гр. кисело мляко;
  • 1 жълтък от средно голямо яйце;
  • 1 ч.л. брашно;
  • 2 ч.л. сушен джоджен;
  • Олио и масло;
  • Сол на вкус;
  • 3 стръка магданоз.

Начин на приготвяне:

В голяма и широка тенджера загрявате 3 с.л. олио и 1 с.л. масло. Слагате лука и моркова, посолявате и готвите, докато започнат да омекват. Тогава добавяте мляното месо и с вилица го намачквате леко, за да се отдели на дребни части, но не прекалено. Идеята е да стои като късчета месо в супата.

След около 10 минути мляното месо е готово и добавяте смлените домати. Разбърквате и добавяте 1500 мл гореща вода и сухия бульон. Сложете капака, за да заври по-бързо супата. Когато това се случи, сложете начупеното фиде и половината от джоджена. Гответе без капак около 8-10 минути или до сваряване на фидето, без да се преварява, за да не се разкашка.

Когато е готово, отстранете тенджерата от котлона и добавете застройката. За нея в купичка смесете жълтъка, киселото мляко и брашното. Разбъркайте много добре с телена бъркалка, за да не се образуват бучици. Ако все пак това се случи, прецедете я през едра цедка. В купичката добавете 1 черпак от горещата супа и разбъркайте. Постепенно изсипете застройката в супата, разбъркайте и върнете на котлона, за да заври, като добавите и останалата част от джоджена. Гответе 2 минути и отстранете окончателно от котлона.

Поръсете със ситно нарязаната листна част на магданоза за свежест на супата. Сервирайте я топла.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *