Турска баклава с орехи, канела и галета
Необходими продукти:
- 1/2 кг – кори за баница
- 200 гр – орехи
- 200 гр – масло
- 2 ч.ч. – захар
- 1 ч.ч. – галета
- 1 ч.л. – канела
за сиропа:
- 2 ч.ч. – захар
- 3 ч.ч. – вода
- 5 гр – ванилия
Начин на приготвяне:
Натрошените орехи, захарта, галетата и канелата се разбъркват добре. В намазнена тава се слагат 2 кори и се поръсват плънката и разтопено масло.
След това се слагат още две кори и се поръсват отново с плънка и меко масло. По този начин се реди баклавата до изчерпване на продуктите.
След това се нарязва на ромбоидни парчета и се пече около 3 часа на 150 градуса.
Приготвят се захарния сироп от водата, захарта и ванилията. Когато баклавата получи златиста коричка, се изважда от фурната и още докато е гореща, се залива със студения сироп.