
Троянски лучник
Необходими продукти:
За тестото:
- 1/2 кг, брашно
- 2 с. л. олио
- 2 ч. ч. вода
- 150 мл кисело мляко
- 20 г мая
- 1 ч. л. сол
- 1 к. л. захар
За пълнежа:
- „шарено“ (т. е., с немного сланина) месо – 150 г
- чушка – 1 бр.
- червен пипер – 1 ч. л.
- орехови ядки – 1 шепа
- суха чубрица – 1 ч. л.
- зехтин – 6 с. л.
- лук – 6 средни глави (или 1 среден стрък праз)
- сол – 1 ч. л.
- яйце – 1 бр.
Начин на приготвяне:
Пресявате брашното, посолявате, правите „кладенче“ и в него слагате маята. Добавяте захарта, олиото и половината вода. Омесвате тестото, като постепенно в процеса на месене доливате вода. Покривате го с кухненска хартия или фолио; втасва половин час. Нарязвате лука на полукръгчета (ако е праз – на парчета по 2 см) и го задушавате в тиган с олио и малко вода за кратко (1-2 минути). Нарязвате на ситно чушката и я добавяте в тигана.
Пържите на слаб котлон лука и чушката 15 минути. В това време нарязвате месото на кубчета по 1 см и го слагате в тигана. Наситняте ореховите ядки и ги добавяте към месото, лука и чушката. Овкусявате с червения пипер, солта и сухата чубрица. След като месото стане златисто, дръпвате плънката от котлона.
Намазвате тепсия с олио и я набрашнявате. Разделяте тестото на две. Разточвате половината и го слагате в тепсията, върху него плънката. Разточвате и другата половина и покривате плънката, като загъвате краищата на тестото да залепнат (целта е пълнежът да не се разтече). Разбивате жълтъка от яйцето в олио и намазвате лучника. Печете във фурна на 180 градуса, докато получи златист цвят, пише actualno.com.