Троянски лучник

Необходими продукти:

За тестото:

  • 1/2 кг, брашно
  • 2 с. л. олио
  • 2 ч. ч. вода
  • 150 мл кисело мляко
  • 20 г мая
  • 1 ч. л. сол
  • 1 к. л. захар

За пълнежа:

  • „шарено“ (т. е., с немного сланина) месо – 150 г
  • чушка – 1 бр.
  • червен пипер – 1 ч. л.
  • орехови ядки – 1 шепа
  • суха чубрица – 1 ч. л.
  • зехтин – 6 с. л.
  • лук – 6 средни глави (или 1 среден стрък праз)
  • сол – 1 ч. л.
  • яйце – 1 бр.

Начин на приготвяне:

Пресявате брашното, посолявате, правите „кладенче“ и в него слагате маята. Добавяте захарта, олиото и половината вода. Омесвате тестото, като постепенно в процеса на месене доливате вода. Покривате го с кухненска хартия или фолио; втасва половин час. Нарязвате лука на полукръгчета (ако е праз – на парчета по 2 см) и го задушавате в тиган с олио и малко вода за кратко (1-2 минути). Нарязвате на ситно чушката и я добавяте в тигана.

Пържите на слаб котлон лука и чушката 15 минути. В това време нарязвате месото на кубчета по 1 см и го слагате в тигана. Наситняте ореховите ядки и ги добавяте към месото, лука и чушката. Овкусявате с червения пипер, солта и сухата чубрица. След като месото стане златисто, дръпвате плънката от котлона.

Намазвате тепсия с олио и я набрашнявате. Разделяте тестото на две. Разточвате половината и го слагате в тепсията, върху него плънката. Разточвате и другата половина и покривате плънката, като загъвате краищата на тестото да залепнат (целта е пълнежът да не се разтече). Разбивате жълтъка от яйцето в олио и намазвате лучника. Печете във фурна на 180 градуса, докато получи златист цвят, пише actualno.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *