Традиционни Родопски катми
Необходими продукти:
- 4 яйца;
- 2 кофички кисело мляко;
- 2 кофички със същата големина вода;
- 1 килограм бяло брашно;
- 1 кубче мая;
- 1 щипка сол;
- 1 захар;
- масло – за намазване на изпечените катми.
Начин на приготвяне:
Задължително на сач! Всичко друго е някаква сладка закуска, но не и катма.
Яйцата се разбиват с щипката солчица и захар.
Добавят се киселото мляко и водата и бъркането продължава, като горещо препоръчваме да е на ръка, а не със съвременен домакински уред.
Брашното се пресява, добавя се към него маята и заедно се бъркат към сместа, която сме приготвили до тук, след което се оставя да втаса тази смес поне 30-40 минути на топло. Внимавайте с гъстотата – сместа трябва да е като боза, ето защо прибавяйте бавно брашното към течните съставки и ако трябва, намалете или увеличете количеството му до получаване на нужната гъстота.
Готови сте да разсипете сместа с черпак в сача, когато по повърхността се образуват стотици балончета, показващи, че е втасала. За такива мехурчета се наблюдава и по време на приготвянето на катмата в сача, като тук те показват, че е готова за обръщане.
По отношение на градусите на котлона – той първо трябва да е силен, а после се намаля леко. Внимавайте да не загорите родопската вкусотия и да не пропуснете да я намажете щедро с масло, докато е още вряща, след като я извадите от сача.