
Топла салата с патладжан, тиквички и чушки
Необходими продукти:
- 6 бр. – чушки
- 4 бр. – малки патладжни или 2 бр. големи
- 4 с.л. – зехтин
- 2 с. л. – балсамов оцет
- 1 скилидка – чесън
- 1 глава – червен лук
- 1/2 чаша – чери домати
- 2 бр. – моркови
- 1 бр. – малка тиквичка
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса. Намажете тава за печене с малко мазнина. Поставете чушките и печете в загрята фурна за около 45 минути. Докато чушките се пекат, нарежете патладжана на продълговати парчета. Нарежете морковите на жулиени, лука на едри полумесеци, тиквичките на кръгове или продълговати парчета по желание. Пресовайте чесъна.
Поръсете патладжана с малко сол и оставете да пусне горчивия си сок за около 30 минути. Изплакнете под течаща вода.
Покрийте тава за печене с хартия. Подредете зеленчуците вътре. Междувременно извадете чушките от фурната. Оставете ги леко да се охладят, за да обелите ципите им. Нарежете ги и ги добавете към другите зеленчуци в тавата. Поръсете с подправки, зехтин и балсамико. Разбъркайте. Върнете зеленчуците във фурната за още 40 минути.