Толумбички – любим ориенталски десерт
Необходими продукти:
За пареното тесто:
- 2 1/2 ч.ч. вода;
- 125 г краве масло;
- 2 1/2 ч.ч. брашно;
- 3 яйца;
- 1 щипка сол;
- олио.
За захарния сироп:
- 1/2 ч.ч. вода;
- 1/2 ч.ч. захар;
- 1/2 лимон;
- 1 пръчка канела.
Начин на приготвяне:
Първа стъпка от рецептата е да сложите вода в подходяща тенджера, а към нея да добавите сол и масло.
Когато течността заври, изсипвате брашното и се бърка с дървена шпатула. Продължавайте да бъркате, докато не се оформи сместа на топка.
Тестото се прехвърля в друг съд, за да изстине по-бързо и когато се охлади, едно по едно се добавят яйцата. След всяко яйце тестото се разбърква старателно. Слага се в пош с назъбен накрайник.
В тенджера се загрява олио. Оформят се тулумбички, дълги около 5 см. Пържат се до готовност от всяка страна. Оставете ги да се отцедят от излишната мазнина върху хартия.
Приготвя се захарния сироп, като водата, захарта и канелата се слагат в малка тенджера на котлона. Добавят се настърганата кора и сока на лимона. Когато захарта се разтвори, сиропът се сваля от котлона. Тулумбичките се слагат в него и се оставят да престоят няколко минути, пише Actualno.com.