
Тиганена торта
Необходими продукти:
- 500 мл. прясно мляко ;
- 3 бр. – яйца;
- 4 гр. – ванилия;
- 2 с. л. – захар;
- 500 гр. – брашно ;
- 200 гр. – краве масло;
- 350 гр. – кондензирано мляко;
- 5 гр. – бакпулвер;
- 200 гр. – орехи
Начин на приготвяне:
Наливате прясното мляко в тенджера, добавяте 2 яйца, ванилията, 60 г брашно, захарта, старателно смесвате всичко и слагате на слаб котлон. Разбърквате от време на време и оставяте да заври. Когато кремът кипне и се сгъсти, добавяте кравето масло и дръпвате тенджерата от котлона.
Докато кремът се вари, започвате блатовете. Загрявате тигана на среден котлон. В купа сипвате кондензираното мляко, 1 яйце и бакпулвер и ги смесвате. Добавяте 350 г брашно и разбърквате. Прибавяте още 100 г брашно и омесвате тесто. Разделяте го на 8 части.
Разточвате всяка част и с помощта на чиния изрязвате равномерни и еднакви кръгли блатове. Запичате блатовете в тигана без олио – 1 минута от едната страна и 30 секунди от другата. Внимателно „сглобявате“ тортата: слагате блат и го покривате с крем. Върху него слагате друг и повтаряте покриването. Върху него трети – така с всички блатове.
Наситнeте орехите и с тях поръсeте отгоре.
Поставете я за 2 часа в хладилника.