Телешки език по ловджийски със специален сос

Необходими продукти:

  • 1 телешки език;
  • 1 дафинов лист;
  • 10 бр. черен пипер на зърна;
  • 50 гр сурово-пушен бекон;
  • 1 лъжица масло – 20 грама;
  • 1 глава лук;
  • 1 ч.л. червен пипер;
  • 2 с.л. доматено пюре;
  • 1 винена чаша червено вино;
  • 1 нeпълна ч.л. сол;
  • 1/2 ч.л. захар;
  • 1/2 ч.л. чубрица;
  • смлян черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне:

Езикът се измива добре. Слага се в голяма тенджера и залива със студена вода. Посолява се с 2 ч.л. сол и подправя с черен пипер на зърна и дафинов лист. Слага се на котлона и на умерен огън се вари между 60 и 90 минути.

След като е готов се изважда и докато е още топъл се обелва и се изрязват мазните парчета в основата му. Нарязва се на филии. Приготвя се сос:

Беконът се нарязва на пръчици и слага в леко затоплен тиган. Котлонът се увеличава и след като започне да се топи мазнината се слага нарязан на тънки полумесеци лук. На умерен огън продуктите се пържат за 3 минути докато добият златист цвят.

Тогава тиганът се маха от котлона и след 10 секунди в него се слага червен пипер и масло, разбъркват се и веднага се налива вино.

Тиганът се слага отново на котлона и се изчаква половин минута соса да ври. Слага се доматено пюре и 250 мл гореща вода. Посолява се и поръсва със захар. На умерн огън соса се вари 10 минути.

Накрая се подправя с чубрица и черен пипер. Сварения език се залива с готовия сос, пише zvezdev.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *