Тартаруга – италианско хлебче със специална закваска

Необходими продукти:

За 12 хлебчета:

  • 2/3 чаша (150 гр.) БИГА (италианска закваска – виж рецептата по-долу)
  • 1 ¼ чаши топла вода
  • 1 с.л. захар
  • 1 опаковка (7 гр.) суха мая
  • 2 чаши универсално брашно
  • 1 ¾ чаши царевично брашно
  • 2 ч.л. сол
  • зехтин

ЗА ЗАКВАСКАТА (БИГА):

  • 1/4 ч.л. активна суха мая
  • 1/4 чаша (60 гр.) топла вода
  • 3/4 чаша + 4 ч.л. (200 гр.) вода, за предпочитане минерална, на стайна температура
  • 2 1/3 чаши (330 гр.) брашно
  • олио за купата

Начин на приготвяне:

За закваската:

Разбъркайте маята в топлата вода и оставете, докато стане на крем – около 10 минути. Разбъркайте останалата вода в кремообразната смес, след това добавете постепенно брашното – чаша по чаша. Ако бъркате на ръка, разбърквайте с дървена лъжица 3-4 минути. Ако бъркате с миксер, разбивайте с лопатката на най-ниска скорост за 2 минути. Ако разбърквате с кухненски робот, бъркайте само колкото да се образува лепкаво тесто. Прехвърлете закваската в леко намазана с олио купа, покрийте с прозрачно фолио и оставете да втаса на хладна стайна температура за 6-24 часа, докато утрои обема си, но все още е влажна и лепкава.

Покрийте и замразете в хладилник, докато се наложи да използвате. Ако сте замразили във фризера, оставете на стайна температура за около 3 часа, преди да използвате, докато сместа стане активна и шупне.

За хлебчетата:

Пресейте двата вида брашно. Добавете солта и оставете настрана. Разтворете захарта в топлата вода. Разбъркайте вътре маята и оставете да се захване за 10-тина минути. Сложете бигата в купата, в която ще разбърквате. Прибавете водната смес с маята и объркайте всичко добре. Прибавете с бъркане брашнената смес и омесете за около 5 минути (10 минути, ако месите на ръка). Сложете тестото в леко намазнена купа, покрийте с прозрачно фолио и кухненска кърпа и оставете да втасва 2 часа.

Оформяне:

Подгответе две големи тави и покрийте с хартия за печене. Поставете тестото върху леко набрашнена повърхност. Внимателно оформете тестото на плосък диск с дебелина около 2,5 см. Нарежете го на 12 равни парчета. Оформете всяко парче тесто на топка. С бърз натиск на дланта разплескайте всяка топка на плосък диск. Поставете тестения диск върху приготвената тавичка. Започвайки от центъра, притискайте тестото към краищата на диска, докато получите желания размер. Покрийте с прозрачно фолио и кърпа (покривка) и оставете да втасва 1 час.

Печене:

Загрейте фурната на 190 градуса. Махнете фолиото от хлебчетата. С нож направете диагонални разрези върху тестото (първо в едната посока, след това – в другата). Трябва да са с дълбочина около 0,75 см. Намажете бързо със зехтин. Оставете в покой за 5 минути и поставете в загрятата фурна. Печете хлебчетата 28 минути.

Извадете от тавичката и охладете върху кухненска решетка, пише zajenata.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *