Супа от миди по рибарски
Необходими продукти:
- 1 кг миди с черупките
- 1 глава лук
- 3 моркова
- 1/2 глава целина
- 2 с.л. ориз
- 3 домата
- 1 лимон
- 1 яйце
- 1/2 ч.ч. кисело мляко
- 1 с.л. брашно
- 4 с.л. растително масло
- 1-2 дафинови листа
- сол
Начин на приготвянe:
Мидите се почистват и измиват добре, попарват се във вряща вода и се изваждат от черупките. Мидените ядки се измиват добре и се оставят в прецедената през гъсто сито вода, в която са попарени мидите.
В мазнината се задушават до омекване ситно нарязаният лук и настърганите моркови и целина, заливат се с водата, в която са поставени мидените ядки, и се кипват.
Прибавят се мидените ядки и дафиновият лист. След като супата ври около 20 минути, се прибавят оризът, нарязаните домати и сол на вкус. Преди свалянето й от огъня супата се застройва с брашното, яйцата и киселото мляко.
Поднася се с резенчета от лимона.