Стек по флорентински – класическа пържола от италианската кухня
Необходими продукти:
- 1 пържола T-bone или портърхаус, с дебелина поне 7 см;
- 1 връзка пресен розмарин;
- 1 връзка пресен градински чай;
- 2 супени лъжици екстра върджин зехтин;
- сол и прясно смлян черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
Загрейте грил тиган на средно висока температура. Подсушете пържолата и овкусете обилно двете ѝ страни със сол и черен пипер.
Завържете връзките розмарина и градинския чай с месарски канап. Използвайте билките, за да намажете пържолата със зехтин.
Поставете пържолата върху грил тигана и я изпечете: около 12 минути от едната страна, обърнете и печете около 9 минути от другата страна.
Когато пържолата е готова, я извадете от грил тигана и я оставете да престои 5 минути, за да се задържат сосовете при разрязване на месото. Нарежете преди сервиране.