
Сочно пиле с прошуто и сирене за вечеря
Необходими продукти:
- 1 охладено пиле
- 200 г прошуто
- 1 ч.ч. натрошено сирене
- 1/4 стрък праз
- 250 г коприва
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. мащерка
- 2- 3 с.л. олио
- 1 лимон
Начин на приготвянe:
Копривата се измива. Празът се почиства. Скълцва се на дребно. След това копривата се къса на малки парченца. Взема се тиган. Наливат се 2- 3 с.л. олио. Съдът се поставя на включен котлон. Добавят се лукът и копривата. Запържват се за 10 минути.
Съдът се оттегля. Добавя се натрошеното сирене. Поръсва се суха стрита мащерка. Плънката се обърква. Пилето се измива. Пълни се със запържените продукти. Зашива се.
Натрива се със сол. Увива се в ленти прошуто. Слага се в гювеч. Полива се с една бира и половин чаена чаша опрясно мляко. Съдът се похлупва.
Пилето се пече на умерена фурна, час и половина. Поднася се с гарнитура по желание.