Сом на фурна със заливка

Необходими продукти:

  • около 1.5 кг сом;
  • 5 с.л. олио;
  • 1 връзка магданоз;
  • 5 с.л. препечено брашно;
  • 1 глава чесън;
  • 1 ч.л. черен пипер;
  • 1 лимон;
  • 3 бр. жълтъци;
  • 1.5 ч ч. бяло вино;
  • сол.

Начин на приготвяне:

Почистваме рибата, измиваме я, отцеждаме и режем на парчета. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и намазваме с олио и нареждаме в тава.

Заливаме с виното, покриваме и държим на студено 2 часа. През това време обръщаме рибата от двете страни.

Намазваме с олио глинен гювеч и поръсваме с препеченото брашно. Овалваме рибените парчета в брашното и ги редим в съда. Върху всяко парче поливаме с олио и виното в което сме държали рибата. Печем в силна фурна.

В купа разбиваме жълтъците, разреждаме със соса от гювеча, прибавяме ситно нарязания магданоз и сока от изцедения лимон и заливаме ястието.

Отново поставяме гювеча във фурната, печем още десетина минути.

След изваждането от фурната подправяме с пресования чесън, пише gotvach.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *