
Солени бонбони за гости
Необходими продукти:
- сирене – 250 г (по – твърдо)
- крема сирене – 250 г (тип Филаделфия)
- чесън – 1 скилидка (по желание)
- лимонов сок – 1 с.л.
- черен пипер – 1 щипка
- зехтин – 1 с.л.
За овалване:
- сусам – 40 г
- орехи – 40 г
- бадеми – 40 г
- други ядки – по избор
- копър – 1 шепа пресни стръкчета
- сушени плодове – манго, ананас, чипс от банан и кокос
Начин на приготвяне:
Представям ви едно бързо мезенце, с което да изненадате гостите си – бонбони от сирене. Използвайте бяло саламурено сирене, за предпочитане козе, но може и краве или овче. Подходящо е също така и сиренето фета. Сложете го в блендер заедно с филаделфията, лимоновия сок, зехтина, черния пипер и чесъна ако ще ползвате такъв. Завъртете на няколко оборота, за да се получи гладък крем.
Приберете го в хладилник за минимум 30 минути, за да стегне. През това време си подгответе продуктите за овалване на солените бонбони: Запечете сусама на сух тиган и го сложете в купичка. Накълцайте копъра на ситно и го сложете в друга купичка. Ядките също запечете на сух тиган и смелете на ситно, като слагате всеки вид в отделна купичка. Така се смилат и сушените ананас, манго, банан и кокос.
От стегналия пастет от сирена направете топчета и всяко овалвайте в приготвените продукти в купичките. Ще се наложи да навлажнявате или намазнявате ръцете си след всяко оформено топче. Поставяйте бонбоните в хартиени малки капсулки и ги подредете в красиво плато за сервиране.