Солена торта „Шарлота“ със сирене, извара и каймак
Необходими продукти:
- краставици – 3 бр.
- сирене – 500 г
- извара – 600 г
- каймак – 200 г
- орехи – 50 г
- копър – 1 връзка
- пресен риган – 2 с.л.
- пресен чесън – 1 връзка
- лимонов сок – 3 с.л.
- сол – 1/4 ч.л. + за посоляване на лентите краставици
- пипер микс – 3 щипки
- Средиземноморски билки – 1 с.л.
Начин на приготвяне:
Краставиците се измиват много добре. Нарязват на тънки ленти с белачката за картофи, като се оставя половин краставица. Нарязаните ленти се посоляват и се нареждат върху домакинска хартия, за да се отцедят. Сиренето се натрошава на ситно и се слага в купата, в която ще се разбърква сместа.
Копърът и пресният чесън се почистват, измиват и нарязват на ситно. Орехите се натрошават на едри парчета. Към сиренето се прибавя изварата и каймакът и се разбърква много добре. След това към сместа се слага нарязаният на ситно копър и пресен чесън, орехите, пресният риган, лимоновият сок, сол, пипер Микс и подправката Средиземноморски билки. Сместа се разбърква много добре.
Купичките, в които ще се нарежда Шарлотата, се покриват с фолио за свежо съхранение. След това се нареждат лентите от краставицата, като при нареждането трябва да се застъпват и да покрият цялата купичка. Отгоре се изсипва сместа, като се разпределя много добре и се заравнява и най-накрая се нареждат кръгчета краставица върху соления крем. Оставя се в хладилник за 3 часа, след което купичките се обръщат върху чиния, пише Gotvach.bg.