Сладки тиквени хлебчета с медено масло

Необходими продукти:

  • 500 г брашно;
  • 400 г тиква (сорт „Цигулка“);
  • 100 г захар (+ за поръсване);
  • 70 г краве масло;
  • 30 г сурови орехи (пекан);
  • 50 мл прясно мляко;
  • 2 яйца;
  • 1 пакетче суха мая;
  • 1/2 ч. л. сол.

За меденото масло:

  • 150 г краве масло (меко);
  • 90 г мед;
  • 1/2 ч. л. канела.

 

Начин на приготвяне:

Тиквата се обелва, почиства се и се нарязва на малки кубчета. Готви се на пара, докато омекне, охлажда се и се пюрира, трябва да се получи 260 г пюре.

Брашното се смесва със солта и 1 яйце. Налива се и разтворената в затопленото мляко мая. Прибавят се захарта, разтопеното масло и тиквеното пюре. Замесва се меко и еластично тесто. Оставя се да втаса, след което се разделя на 12 части, от които се оформят топки и леко се сплескват. Топките се завързват с готварски конец кръстосано, но не стегнато, трябва да заприличат на тикви и се оставят, тестото да втаса повторно. След това се притискат леко в средата и се мажат с разбито яйце.

В средата на всяка топка се слага парче орех, като дръжка на тиква. Поръсват се със захар и се пекат около 17 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлаждат се.

Маслото се разбива с миксер много добре, разбърква се с меда и се овкусява с канелата. Тиквените хлебчета се поднасят с меденото масло, пише bonapeti.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *