Скариди с доматен сос и полента
Необходими продукти:
- 2 с.л. зехтин;
- ½ глава лук;
- щипка черен пипер;
- 160 мл сухо бяло вино;
- 400 г нарязани домати от консерва;
- 350-400 г почистени големи скариди сол;
- черен пипер;
- 40 г маслини Каламата (почистени и нарязани);
- 1 с.л. каперси;
- 2 ч.л. прясна мащерка.
За полентата:
- 175 г царевичен грис;
- 900 мл вода;
- 1 с.л. зехтин;
- сол;
- черен пипер;
- 2-4 с.л. пармезан или пекорино романо;
- 1 с.л. пресни билки по избор.
Начин на приготвяне:
Загрейте мазнината в голям тиган на средновисока температура. Задушете лука, заедно с черния пипер. Добавете виното и задушете докато се редуцира наполовина (около 4 минути). Добавете доматите, заедно със сока им. Оставете да къкри за окло 10 минути, като през това време ги натрошавате леко с дървена лъжица. Поръсете скаридите със сол и черен пипер. Сложете ги в тигана, като ги обръщате, за да се покрият със соса. Оставете да къкрят, докато се сварят (около 4 минути). Добавете маслините, каперсите и мащерката и задушете за около минута. Ако е нужно, коригирайте вкуса с подправки.
За полентата:
Загрейте водата до кипване. Сложете царевичния грис, заедно с мазнината и подправките. Варете докато се сгъсти – първо на по-силен огън, а след това на по-лек. След като е готово, добавете сиренето и свежите билки. В две чинии разпределете по равно полентата като оформите като кръг. Отгоре сложете скаридите със соса, пише az-jenata.bg