![](https://apetitko.bg/wp-content/uploads/2024/12/Parjoli-gaben-sos.jpg)
Свински пържоли в гъбен сос
Необходими продукти
- зехтин
- 40 г масло
- 1 глава лук
- 3 скилидки чесън
- 3 с.л. оцет
- 50 мл шери или бяло вино
- 750 г пилешки бульон
- 6 бели сушени гъби
- 4 парчета свинско месо (пържоли), около 400-500 г
- 200 г пресни гъби
- 1 с.л. царевично брашно
Начин на приготвянe
Загрейте малко зехтин и 20 г масло в дълбок съд Прибавете едро нарязания лук и половината от пасирания чесън. Когато лука омекне, подправете със сол и черен пипер, прибавете оцета и оставете на котлона докато се изпари течността.
След това прибавете бульона, белите гъби заедно с водата в която са се киснали и варете за 10 минути. Когато соса започне да се сгъстява отнемете от огъня и прецедете.
Подправете месото със сол и черен пипер, намажете го с малко зехтин и го запържете в силно загрят тиган за около 3 минути от всяка страна.
Извадете месото и в същия тиган прибавете останалите гъби, масло и чесън. Запържете за 2 минути, подправете със сол и черен пипер. Отново върнете в тигана месото.
Прибавете към соса царевичното брашно, разбъркайте добре и го добавете към месото. Гответе на умерена температура за 2 минути и сервирайте.