Свински джолан с медено-бирен сос в гювеч
Необходими продукти:
- заден джолан – 1 бр.
- картофи – 6 бр.
- моркови – 2 бр.
- лук – 2 бр.
- чушки – 2 бр. червена
- чесън – 5 скилидки
- бира – около 500 мл
- соев сос – 5 с.л.
- мед – 1 с.л. с връх
- олио
- зехтин
- дафинов лист – 6 листенца
- черен пипер – 8 зрънца (за джолана)
- черен пипер – 1 ч.л. (за зеленчуците)
- червен пипер – 1 с.л.
- мащерка – 2 ч.л. (1 за джолана и 1 за зеленчуците)
- риган – 2 ч.л (1 за джолана и 1 за зеленчуците)
- магданоз – 2 ч.л. сух
- подправка за барбекю – 2 ч.л. микс
- сос барбекю – за намазване
- сол
Начин на приготвяне:
Свинският джолан се измива много добре, след което се потапя в марината от бирата, като оставяме малко и за печенето, дафиновия лист и черния пипер на зърна. Оставя се да престои поне 3-4 часа, най добре цяла нощ.
Джоланът се измива отново и се правят напречни разрези, за да стане като на решетка.
Маринатата се приготвя, като се смесват половината олио, зехтинът, черният пипер, червеният пипер, мащерка, риган, магданоз, 2 счукани скилидки чесън, подправка за барбекю, мед, соев сос, сол.
Натрива се много хубаво целият джолан, както трябва, и в разрезите да се натрие маринатата.
Оставя се да се маринова, докато подготвим зеленчуците.
Картофите се обелват и нарязват на 4, лукът по същия начин, морковите се режат на едри парчета, чушките също. Зеленчуците трябва да са по-едри, за да не се разварят при дългата топлинна обработка.
Овкусяваме зеленчуците със сол, черен пипер, червен пипер, малко мащерка, магданоз и другата половина от олиото. Овалваме всичко много хубаво във гювеча, поставя се джоланът върху зеленчуците и заливаме с вода и малко бира (около 100 мл). Прибавят се останалият чесън цял и 1-2 дафинови листа.
Гювечът се покрива с капака или с алуминиево фолио и се слагат в студена фурна на 250°С за 40 минути, след това намаляваме на 200°C и оставяме за 2 часа или докато се запече месото.
Накрая вадим гювеча, намазваме джолана с четка хубаво със барбекю соса и връщаме без капак за още 10-15 минути, докато хване приятен загар.
Може по желание да се поръси свинския джолан в гювеч с бира и мед с пресен магданоз.
Към него върви много добре така наречения печен сос от собствената му мазнина, който се приготвя със брашно, масло, и соса от джолана, пише gotvach.bg.