Свински джолан с медено-бирен сос в гювеч

Необходими продукти:

  • заден джолан – 1 бр.
  • картофи – 6 бр.
  • моркови – 2 бр.
  • лук – 2 бр.
  • чушки – 2 бр. червена
  • чесън – 5 скилидки
  • бира – около 500 мл
  • соев сос – 5 с.л.
  • мед – 1 с.л. с връх
  • олио
  • зехтин
  • дафинов лист – 6 листенца
  • черен пипер – 8 зрънца (за джолана)
  • черен пипер – 1 ч.л. (за зеленчуците)
  • червен пипер – 1 с.л.
  • мащерка – 2 ч.л. (1 за джолана и 1 за зеленчуците)
  • риган – 2 ч.л (1 за джолана и 1 за зеленчуците)
  • магданоз – 2 ч.л. сух
  • подправка за барбекю – 2 ч.л. микс
  • сос барбекю – за намазване
  • сол

Начин на приготвяне:

Свинският джолан се измива много добре, след което се потапя в марината от бирата, като оставяме малко и за печенето, дафиновия лист и черния пипер на зърна. Оставя се да престои поне 3-4 часа, най добре цяла нощ.

Джоланът се измива отново и се правят напречни разрези, за да стане като на решетка.

Маринатата се приготвя, като се смесват половината олио, зехтинът, черният пипер, червеният пипер, мащерка, риган, магданоз, 2 счукани скилидки чесън, подправка за барбекю, мед, соев сос, сол.

Натрива се много хубаво целият джолан, както трябва, и в разрезите да се натрие маринатата.

Оставя се да се маринова, докато подготвим зеленчуците.

Картофите се обелват и нарязват на 4, лукът по същия начин, морковите се режат на едри парчета, чушките също. Зеленчуците трябва да са по-едри, за да не се разварят при дългата топлинна обработка.

Овкусяваме зеленчуците със сол, черен пипер, червен пипер, малко мащерка, магданоз и другата половина от олиото. Овалваме всичко много хубаво във гювеча, поставя се джоланът върху зеленчуците и заливаме с вода и малко бира (около 100 мл). Прибавят се останалият чесън цял и 1-2 дафинови листа.

Гювечът се покрива с капака или с алуминиево фолио и се слагат в студена фурна на 250°С за 40 минути, след това намаляваме на 200°C и оставяме за 2 часа или докато се запече месото.

Накрая вадим гювеча, намазваме джолана с четка хубаво със барбекю соса и връщаме без капак за още 10-15 минути, докато хване приятен загар.

Може по желание да се поръси свинския джолан в гювеч с бира и мед с пресен магданоз.

Към него върви много добре така наречения печен сос от собствената му мазнина, който се приготвя със брашно, масло, и соса от джолана, пише gotvach.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *