Свежа салата с гъби шийтаке

Необходими продукти:

  • гъби шийтаке – 2 ч.ч. на филийки
  • маруля – 1 бр.
  • спанак – около 3 ч.ч. (само листата)
  • зехтин – 4 с.л.
  • лимонов сок – от 1/2 лимон
  • чесън – 1 пресована скилидка
  • дижонска горчица – 1 ч.л.
  • сол
  • босилек – накъсани листа
  • морска сол

Начин на приготвяне:

В купа се разбива с телена бъркалка 2 с. л. зехтин, лимон сок, пресован чесън, горчицата и сол на вкус до гладка смес.

Марулята и спанакът се почистват, измиват се и се подсушават. Може да се ползва центрофуга за зеленчуци.

Гъбите шийтаке се накисват в топла вода за около 20-30 мин.

В останалия зехтин се запържват гъбите, нарязани на филийки, при непрекъснато разбъркване. Добавя се и водата от накисването на гъбите, готви се още за няколко минути. Изваждат се.

В голяма купа се слага накъсаната маруля, спанакът, босилекът, залива се с дресинга, разбърква се. Отгоре се поставят готовите гъби като топинг върху зеленчуковата салата, пише trafficnews.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *