Салтимбока със свинско филе и прошуто

Необходими продукти:

  • 600 г свинско филе
  • прошуто – толкова резени, на колкото парчета ще разрежете месото
  • същия брой листа салвия + още 3-4
  • 1 пълна с.л. краве масло
  • 2-3 с.л. зехтин
  • 100 мл бяло вино
  • 1 с.л. коняк
  • около 50 мл месен бульон
  • брашно за овалване
  • сол
  • черен пипер

Начин на приготвяне:

Свинското филе се нарязва на филийки с дебелина около 1 см. Изтънява се под свежо фолио до около 5 мм. Подправя се със сол и черен пипер. Върху всяко парче месо се слага парче прошуто и листенце салвия. Забожда се с клечка за зъби.

Зехтинът се загрява заедно с маслото. Всяко парче се овалва хубаво в брашно, като излишното се изтупва. Допълнителните 3-4 листа салвия се поставят в тигана, за да овкусят мазнината. Месото се поставя в тигана първо от страната с прошутото и се пържи по 2-3 минути от всяка страна.

Излива се виното заедно с коняка и бульона и се оставя да къкри на слаб огън, докато сосът се редуцира повече от половината, пише ilrai.blogspot.com. Поднася се с картофено пюре или друга гарнитура по избор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *