Салата Табуле
Необходими продукти:
- магданоз – 1 голяма връзка
- домати – 4 бр., среден размер
- червен лук – 1/2 глава
- пресен лук – 1 връзка
- мента – 1 връзка свежа и малка, ако е голяма – 1/2 връзка
- булгур – 70 г
- рас ел ханут – 1/4 ч.л.
- кашерна сол – 1/2 ч.л.
- черен пипер – 1/2 ч.л. прясно смлян
- лимони – сок от 1 бр.
- зехтин
Начин на приготвяне:
Връзката магданоз се измива и подсушава. Наситнява се и се поставя в купа. Доматите се нарязват на кубчета и се прибавят към магданоза. Наситнява се на кубчета и червеният лук, прибавя се. Ментата се измива и подсушава, нарязва се на ситно и също се добавя към останалите продукти, също и пресният лук. Разбърква се и се оставя настрана.
С вряща вода се залива булгурът, колкото да го покрие, и се оставя да набъбне за около 15-20 мин. Трябва да бъде като пясък. Разбърква се с вилица, за да поеме добре течността. Към основната смес де прибавя и подправката Рас-Ел-Ханут, лим. сок, и зехтин. Отгоре се изсипва и булгурът. Разбърква се и веднага се поднася със стръкче мента за разкош.