
Родопски катми – автентична рецепта от кърджалийско
Необходими продукти:
- брашно – 2 ч.ч.
- мая – 1 пакетче суха
- захар – 1 ч.л.
- сол – 1 ч.л.
- вода – 2 в.ч. топла
- масло – 3 с.л.
- олио – за пържене
Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното и към него прибавяме сухата мая, захарта и солта.
Разбъркваме сместа и постепенно добавяме водата като за по-гъсто палачинково тесто. Покриваме сместа с кърпа и оставяме да втаса докато стане на шупли.
В широк съд върху котлона загряваме малко олио и в него с помощта на черпак изсипваме част от сместа като накланяме съда докато сместа покрие цялото дъно. Пържим от двете страни.
Изваждаме катмите и всяка от тях намазваме с масло, което сме разбъркали с щипка сол.