Ризото „Миланезе“ – класическо ястие от северна Италия

Необходими продукти:

  • 5 1/2 чаши пилешки бульон;
  • 2 супени лъжици зехтин екстра върджин;
  • 1 малка глава лук, нарязана на ситно;
  • Сол;
  • Прясно смлян черен пипер;
  • 1 1/2 чаши ориз арборио;
  • Щипка шафранови нишки или куркума;
  • 1/2 чаша сухо бяло вино;
  • 1/2 чаша прясно настърган пармезан;
  • 1 супена лъжица несолено масло;
  • 2 супени лъжици нарязан магданоз.

Начин на приготвяне:

В средно голяма тенджера оставете пилешкия бульон да заври.

В голяма тенджера загрейте зехтина. Добавете лука, подправете със сол и черен пипер и гответе на умерен огън, като разбърквате, докато омекне, около 5 минути.

Добавете ориза и гответе за 1 минута, като разбърквате.

Натрошете шафрана във виното.

Добавете сместа от шафран и вино към ориза.

Гответе, като разбърквате, докато виното се абсорбира.

Добавете 1 чаша топъл бульон и гответе на умерен огън, като бъркате непрекъснато, докато почти се абсорбира.

Продължете да добавяте бульон по 1/2 чаша, като бъркате непрекъснато, докато се абсорбира всяка добавена чаша.

Ризотото е готово, когато оризът е ал денте и е във вид на гъст кремообразен сос, общо около 20 минути. Овкусете ризотото със сол и черен пипер. Разбъркайте пармезана, маслото и магданоза и сервирайте веднага, пише foodandwine.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *