Рибен пай – лесен, но и много ефектен
Необходими продукти:
За картофената смес:
- картофи – 1 кг;
- краве масло – 20 грама;
- прясно мляко – 100 мл.
За основата на пая:
- сьомга – 300 грама (охладена);
- скариди – 300 грама (сурови белени);
- хек – 300 грама (охладено филе);
- краве масло – 30 грама;
- лук – 1 глава;
- чесън – 2 скилидки;
- брашно – 30 грама;
- прясно мляко – 400 мл;
- сирене чедър – 30 грама;
- спанак – 50 грама (суров).
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за рибен пай е изборът и подготовката на продуктите. Заложете на охладена, а не на замразена риба, тъй като освен че охладената риба е с по-високо качество, при готвене замразената отделя повече вода. Нарежете сьомгата и хека на едри хапки. Почистете лука и чесъна и ги нарежете на ситно, пише supichka.com.
Измийте картофите и ги сложете да се варят.
Междувременно в дълбок тиган сгорещете предвиденото количество масло, след което добавете лука и чесъна, и запържете за 2-3 минути до омекване. Добавете брашното и отново разбъркайте за около минута. Малко по малко, при непрекъснато бъркане на слаба температура на котлона добавете прясното мляко към сместа и ½ чаена лъжица сол, до получаване на сос. Добавете настъргания чедър и отново разбъркайте, след което добавете рибата и скаридите. Разбъркайте и добавете спанака. Прехвърлете сместа в тава и я разпределете равномерно.
Сварените картофи обелете, добавете ½ чаена лъжица сол, кравето масло и прясното мляко и намачкайте с преса за картофи до получаване на картофено пюре. Разпределете го равномерно върху рибната смес равномерно с помощта на вилица. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути, до придобиване на леко златист цвят.
Най-добре е да сервирате рибния пай 2-3 часа след приготвяне, защото тогава той е поел по-добре ароматите си.