Рибен пай – лесен, но и много ефектен

Необходими продукти:

За картофената смес:

  • картофи – 1 кг;
  • краве масло – 20 грама;
  • прясно мляко – 100 мл.

За основата на пая:

  • сьомга – 300 грама (охладена);
  • скариди – 300 грама (сурови белени);
  • хек – 300 грама (охладено филе);
  • краве масло – 30 грама;
  • лук – 1 глава;
  • чесън – 2 скилидки;
  • брашно – 30 грама;
  • прясно мляко – 400 мл;
  • сирене чедър – 30 грама;
  • спанак – 50 грама (суров).

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за рибен пай е изборът и подготовката на продуктите. Заложете на охладена, а не на замразена риба, тъй като освен че охладената риба е с по-високо качество, при готвене замразената отделя повече вода. Нарежете сьомгата и хека на едри хапки. Почистете лука и чесъна и ги нарежете на ситно, пише supichka.com.

Измийте картофите и ги сложете да се варят.

Междувременно в дълбок тиган сгорещете предвиденото количество масло, след което добавете лука и чесъна, и запържете за 2-3 минути до омекване. Добавете брашното и отново разбъркайте за около минута. Малко по малко, при непрекъснато бъркане на слаба температура на котлона добавете прясното мляко към сместа и ½ чаена лъжица сол, до получаване на сос. Добавете настъргания чедър и отново разбъркайте, след което добавете рибата и скаридите. Разбъркайте и добавете спанака. Прехвърлете сместа в тава и я разпределете равномерно.

Сварените картофи обелете, добавете ½ чаена лъжица сол, кравето масло и прясното мляко и намачкайте с преса за картофи до получаване на картофено пюре. Разпределете го равномерно върху рибната смес равномерно с помощта на вилица. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути, до придобиване на леко златист цвят.

Най-добре е да сервирате рибния пай 2-3 часа след приготвяне, защото тогава той е поел по-добре ароматите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *