Пържен карагьоз с магданозен сос
Необходими продукти:
- карагьоз – 2 броя;
- оцет – 1 ч.ч.;
- сол – 1 ч.л.;
- черен пипер – 1 к.л.;
- брашно – за овалване;
- олио – за пържене;
- магданоз – 1 връзка, голяма;
- оцет;
- сметана – 1 с.л.;
- лимони – резени за гарниране.
Начин на приготвяне:
Почистете карагьоза от вътрешностите и го оставете да престои за половин час в оцет, сол и черен пипер. След това го отцедете, оваляйте го в брашно и го изпържете равномерно от двете страни в сгорещено олио.
Към останалата от пърженето мазнина прибавете 1 голяма и ситно нарязана връзка магданоз, заедно с черен пипер и 5 с.л. оцет. След около 2 минути добавете 1 с.л. сметана. Изчакайте да заври, свалете от котлона и пасирайте.
Поднесете пържения карагьоз, полят с магданозения сос и гарнирайте с резени лимони. По същия начин може да приготвите, сом, пъстъва и други риби, пише novini.bg.