
Пълнено пиле върху кисело зеле
Необходими продукти:
- пиле – около 2 кг;
- лук – 1 глава;
- гъби – 200 г;
- моркови – 2 бр.
- пилешки дробчета – 300 г;
- кисело зеле – 1/2 /малка зелка/;
- сол;
- черен пипер;
- червен пипер;
- чубрица;
- джоджен;
- дафинов лист – 1 бр.;
- масло – 125 г;
- олио – 1 к.ч.
Начин на приготвяне:
Пилето се измива, подсушава и се натрива с леко разтопеното масло отвън и отвътре.
Натрива се със солта, черния пипер и червения пипер и се оставя настрани. В малко мазнина се задушават лукът и морковът, нарязани на ситно, и пилешкия дроб.
Добавя се оризът, разбърква се, докато стане прозрачен и се залива с 3 ч.ч. вода. Овкусява се с подправките и се оставя да къкри на слаб огън, докато оризът се свари.
През това време зелето се реже на ситно и се нарежда в тавата. Овкусяваме с червен и черен пипер и заливаме с 1 к.ч. олио.
Пълним пилето с плънката и поставяме върху зелето. Заливаме продуктите с 2 ч.ч. вода, добавяме 1 бр. дафинов лист и поставяме в предварително загрята фурна на 200 градуса.
След като заври намаляваме фурната на 180 градуса и печем пилето 2 часа. Сервираме, докато е още топло, пише gotvach.bg.