Пълнени чушки с кайма, ориз и болгур
Необходими продукти:
- 12 – чушки
- 1/2 кг – кайма
- 6 с.л. – булгур
- 6 с.л. – ориз
- 2 глави – лук
- – морков
- 3 бр – домата
- 50 г – целина
- магданоз
- сол
- 1/2 ч.л. – захар
- олио
- черен пипер
- кимион
- мащерка
Начин на приготвяне:
Чушките се измиват, почистват от семето и се посоляват вътре, а лукът и дръжките на магданоза се нарязват на ситно. Морковът и целината се настъргват на ренде.
Зеленчуците се задушават в сгорещената мазнина. Прибавя се един настърган на ренде домат, подправките, предварително размитата със съвсем малко вода кайма, булгурът, оризът и няколко лъжици вода. След като сместа заври се посолява и се оставя на много тих огън, докато булгурът и оризът поемат цялата течност.
Щом сместа се се добавят ситно нарязаните листа от целина и част от магданоза. Всичко се разбърква и с плънката се пълнят чушките. Отворът им се потопява в брашно, за да не изпадне плънката. Нареждат се в подходяща тава, предварително намазнена. Заливат със сос от останалите домати, настъргани на ренде, сол, захар и малко вода – течността трябва да е на половината на чушките.
Пекат се в началото на силна фурна за около 20 минути, след което температурата се намалява и се готвят, докато кожата на чушките омекне.
При поднасяне се поръсват с останалия ситно нарязан магданоз.