Пълнени чушки с кайма, ориз и болгур

Необходими продукти:

  • 12 – чушки
  • 1/2 кг – кайма
  • 6 с.л. – булгур
  • 6 с.л. – ориз
  • 2 глави – лук
  • – морков
  • 3 бр – домата
  • 50 г – целина
  • магданоз
  • сол
  • 1/2 ч.л. – захар
  • олио
  • черен пипер
  • кимион
  • мащерка

Начин на приготвяне:

Чушките се измиват, почистват от семето и се посоляват вътре, а лукът и дръжките на магданоза се нарязват на ситно. Морковът и целината се настъргват на ренде.

Зеленчуците се задушават в сгорещената мазнина. Прибавя се един настърган на ренде домат, подправките, предварително размитата със съвсем малко вода кайма, булгурът, оризът и няколко лъжици вода. След като сместа заври се посолява и се оставя на много тих огън, докато булгурът и оризът поемат цялата течност.

Щом сместа се се добавят ситно нарязаните листа от целина и част от магданоза. Всичко се разбърква и с плънката се пълнят чушките. Отворът им се потопява в брашно, за да не изпадне плънката. Нареждат се в подходяща тава, предварително намазнена. Заливат със сос от останалите домати, настъргани на ренде, сол, захар и малко вода – течността трябва да е на половината на чушките.

Пекат се в началото на силна фурна за около 20 минути, след което температурата се намалява и се готвят, докато кожата на чушките омекне.

При поднасяне се поръсват с останалия ситно нарязан магданоз.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *