Пълнени патладжани лодки на фурна
Необходими продукти:
- 3 бр – патладжана
- 150 г – булгур
- 250 г – гъби печурки
- 1 голяма глава – лук
- 3 скилидки – чесън
- 4 с.л. – олио
- сол
- черен пипер
За соса:
- 1/2 л. – кисело мляко
- 1 скилидка – чесън
- сол
Начин на приготвяне:
Булгурът се сварява в подсолена вода и се оставя настрана, за да изстине.
Патладжаните се нарязват на половинки и се изпичат, поставени с плоската част надолу. Издълбават се и се посоляват.
Лукът и чесънът се нарязват на ситно, а гъбите на малко по едро. Задушават се в сгорещена мазнина. След 2-3 минути се добавя свареният булгур и счуканите орехи. Сместа се овкусява със сол и черен пипер.
Патладжаните се подреждат в намазнена тава. Намазват се със зехтин и се пълнят със сместа. Пекат се във фурна за 10-12 минути.
Поднасят се поляти със сос от кисело мляко, сол и счукан чесън.