Пълнени миди с ориз по турски
Необходими продукти:
- Два килограма черноморски миди с черупките
- Литър вода
- Половин супена лъжица сол
За пълнежа:
- Две водни чаши ориз
- Две водни чаши гореща вода от мидите
- Две големи глави лук
- Две скилидки чесън
- Четири супени лъжици слънчогледово олио
- Три супени лъжици стафиди, нарязани на дребно
- Три супени лъжици шамфъстък
- Две супени лъжици сух джоджен
- Чаена лъжица канела
- Две чаени лъжици кимион
- Две чаени лъжици бахар
- Чаена лъжица прясно смлян черен пипер
- Половин чаена лъжичка, стрити сухи люти чушки
- Половин чаена лъжичка захар
Начин на приготвяне:
Мидите се почистват много добре – до блясък, като накрая се изтъркват с телче или малка четка. Поставят се в подходящ съд и се варят в литър вода и половин супена лъжица сол, докато леко се отворят /около два, три милиметра/. Водата се прецежда през тензух.
Лукът се реже на много ситно и се слага в тенджерата със сгорещеното олио. След като леко се запържи се добавя ситно нарязания чесън и шамфъстъка. Бърка се интензивно, докато фъстъка си промени леко цвета. Добавят се ориза, джоджена, черния пипер, канелата, бахара, захарта и стритите люти чушки.
Към запържващите се продукти се добавят две водни чаши от прецедената през тензух вода от мидите и нарязаните на ситно стафиди. Разбърква се много хубаво и се оставя на слаб огън – на най-ниската степен. Когато изври/поеме водата махаме от котлона!
Мидите се пълнят, като се оставя малко място. Редят се в тенджера, на дъното на която е сложена тънка кърпа за подложка. Залива се с останалите две водни чаши вода от мидите + нови две водни чаши вода. Редените миди се варят около 20 минути.