Пълнени миди с ориз по турски

Необходими продукти:

  • Два килограма черноморски миди с черупките
  • Литър вода
  • Половин супена лъжица сол

За пълнежа:

  • Две водни чаши ориз
  • Две водни чаши гореща вода от мидите
  • Две големи глави лук
  • Две скилидки чесън
  • Четири супени лъжици слънчогледово олио
  • Три супени лъжици стафиди, нарязани на дребно
  • Три супени лъжици шамфъстък
  • Две супени лъжици сух джоджен
  • Чаена лъжица канела
  • Две чаени лъжици кимион
  • Две чаени лъжици бахар
  • Чаена лъжица прясно смлян черен пипер
  • Половин чаена лъжичка, стрити сухи люти чушки
  • Половин чаена лъжичка захар

Начин на приготвяне:

Мидите се почистват много добре – до блясък, като накрая се изтъркват с телче или малка четка. Поставят се в подходящ съд и се варят в литър вода и половин супена лъжица сол, докато леко се отворят /около два, три милиметра/. Водата се прецежда през тензух.

Лукът се реже на много ситно и се слага в тенджерата със сгорещеното олио. След като леко се запържи се добавя ситно нарязания чесън и шамфъстъка. Бърка се интензивно, докато фъстъка си промени леко цвета. Добавят се ориза, джоджена, черния пипер, канелата, бахара, захарта и стритите люти чушки.

Към запържващите се продукти се добавят две водни чаши от прецедената през тензух вода от мидите и нарязаните на ситно стафиди. Разбърква се много хубаво и се оставя на слаб огън – на най-ниската степен. Когато изври/поеме водата махаме от котлона!

Мидите се пълнят, като се оставя малко място. Редят се в тенджера, на дъното на която е сложена тънка кърпа за подложка. Залива се с останалите две водни чаши вода от мидите + нови две водни чаши вода. Редените миди се варят около 20 минути.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *