Пълнена пуйка по американски за празнична трапеза

Необходими продукти:

  • пуйка – 1 бр. около 3 кг;
  • сланина – 250 г;
  • черен пипер;
  • масло – 1 – 2 с.л.;
  • сол.

За плънката:

  • галета – 100 г;
  • брашно – 1 с.л.;
  • мая – 10 г прясна;
  • прясно мляко – 100 мл;
  • яйца – 2 бр.;
  • лук – 1 глава
  • дреболии – на пуйката;
  • сметана – 2 – 3 с.л.;
  • майорана – 1 с.л. суха;
  • лимони – 1 бр.;
  • магданоз;
  • черен пипер;
  • сол.

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в леко затопленото мляко. Добавете брашното и разбитите яйца и оставете за няколко минути на топло.

Докато маята втасва, загрейте маслото и запържете ситно нарязания лук. Когато лукът омекне добавете галетата и запържете още няколко минути.

Свалете сместа от котлона и я изсипете при брашнено-яйчената смес. Добавете ситно нарязаните предварително сварени пуешки дреболии. Сложете ситно нарязан магданоз, малко ситно настъргана лимонова кора, черен пипер и сметаната и разбъркайте добре.

Пуйката се измива, подсушава отвън и отвътре и се натрива със сол. Напълва се с приготвената плънка, зашива се и се слага в дълбока тава с гърдите нагоре. Сланината се нарязва на тънки филии и с нея се покриват пуешките гърди.

Парчетата сланина и фолиото се отстраняват от пуйката и тя се оставя още 15-20 минути във фурната, за да се получи хрупкава коричка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *