Пълнена пуйка по американски за празнична трапеза
Необходими продукти:
- пуйка – 1 бр. около 3 кг;
- сланина – 250 г;
- черен пипер;
- масло – 1 – 2 с.л.;
- сол.
За плънката:
- галета – 100 г;
- брашно – 1 с.л.;
- мая – 10 г прясна;
- прясно мляко – 100 мл;
- яйца – 2 бр.;
- лук – 1 глава
- дреболии – на пуйката;
- сметана – 2 – 3 с.л.;
- майорана – 1 с.л. суха;
- лимони – 1 бр.;
- магданоз;
- черен пипер;
- сол.
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в леко затопленото мляко. Добавете брашното и разбитите яйца и оставете за няколко минути на топло.
Докато маята втасва, загрейте маслото и запържете ситно нарязания лук. Когато лукът омекне добавете галетата и запържете още няколко минути.
Свалете сместа от котлона и я изсипете при брашнено-яйчената смес. Добавете ситно нарязаните предварително сварени пуешки дреболии. Сложете ситно нарязан магданоз, малко ситно настъргана лимонова кора, черен пипер и сметаната и разбъркайте добре.
Пуйката се измива, подсушава отвън и отвътре и се натрива със сол. Напълва се с приготвената плънка, зашива се и се слага в дълбока тава с гърдите нагоре. Сланината се нарязва на тънки филии и с нея се покриват пуешките гърди.
Парчетата сланина и фолиото се отстраняват от пуйката и тя се оставя още 15-20 минути във фурната, за да се получи хрупкава коричка