
Пълнена питка „Хайдушки калпак“ за гощаване на любими хора
Необходими продукти:
За тестото:
- прясно мляко – 250 мл
- захар – 1 ч.л.
- мая – 20 г
- брашно – 450 г
- сол – 1 ч.л.
- олио – 2 с.л.
За плънката:
- бекон – 200 г
- свинско месо – 1 кг
- кашкавал – 100 г
- гъби – 400 г
- чушки – 4 бр.
- лук – 4 глави
- соев сос – 4 с.л.
- черен пипер
- чубрица
- червен пипер – 1 ч.л.
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в топлото мляко заедно със захарта. Пресейте брашното и замесете меко тесто. Оставете го да втаса.
За плънката нарежете месото на кубчета и го запържете в дълбок тиган със сгорещена мазнина. Добавете нарязания на ситно бекон, лука и гъбите. Щом поомекнат, добавете подправките, соевия сос и чушките. Гответе плънката до готовност и я оставете да се охлади.
Премесете тестото и го разпределете по дъното на тавичка. Намажете го хубаво с масло и го оставете да втаса за около 20 минути.
Изсипете плънката отгоре и сложете соления пай да се пече за около 35 минути на 200 °C.
Малко преди да го извадите поръсете с настърган кашкавал, пише ezine.bg.