Пълнена питка „Хайдушки калпак“ за гощаване на любими хора

Необходими продукти:

За тестото:

  • прясно мляко – 250 мл
  • захар – 1 ч.л.
  • мая – 20 г
  • брашно – 450 г
  • сол – 1 ч.л.
  • олио – 2 с.л.

За плънката:

  • бекон – 200 г
  • свинско месо – 1 кг
  • кашкавал – 100 г
  • гъби – 400 г
  • чушки – 4 бр.
  • лук – 4 глави
  • соев сос – 4 с.л.
  • черен пипер
  • чубрица
  • червен пипер – 1 ч.л.

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в топлото мляко заедно със захарта. Пресейте брашното и замесете меко тесто. Оставете го да втаса.

За плънката нарежете месото на кубчета и го запържете в дълбок тиган със сгорещена мазнина. Добавете нарязания на ситно бекон, лука и гъбите. Щом поомекнат, добавете подправките, соевия сос и чушките. Гответе плънката до готовност и я оставете да се охлади.

Премесете тестото и го разпределете по дъното на тавичка. Намажете го хубаво с масло и го оставете да втаса за около 20 минути.

Изсипете плънката отгоре и сложете соления пай да се пече за около 35 минути на 200 °C.

Малко преди да го извадите поръсете с настърган кашкавал, пише ezine.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *