Пухкав тутманик – традиционно българско печиво

Необходими продукти:

За тестото:

  • брашно – 800 г;
  • кисело мляко – 200 г;
  • вода – 100 мл;
  • мая – 42 г;
  • олио – 80 мл;
  • яйца – 2 бр.;
  • сол – 1 ч.л.;
  • захар – 1 с.л.

За пълнежа:

  • краве сирене – 200 г;
  • яйца – 1 бр.
  • За намазване:
  • яйца – 1 бр.;
  • олио – 3+3 с.л.

Начин на приготвяне:

Разтворете маята и захарта в затоплената вода и оставете да шупне. Пресейте брашното и солта и направете кладенче в него сипете яйцата, олиото и топлото кисело мляко.

Започнете да месите, като постепенно прибавяте маята. Месите до получаване на меко тесто, което не лепне по ръцете. Сложете тестото в купа и оставете да втаса 30-40 мин.

В това време направете пълнежа, като натрошите сиренето и го смесите с разбитото яйце. Разделете втасалото тесто на осем равни части.

Разточете всяка една на кора и сложете по малко от пълнежа. Навийте на руло и после на охлюв.

Подредете ги в дълбок съд за печене, намазан с 3 с.л. олио. Оставете да втаса повторно за 30-40 мин. После намажете с разбитото с останалите 3 с.л. олио яйце.

Печете тутманика в предварително загрята на 200 градуса фурна първите 5-10 минути, пише gotvach.bg.

После намалете фурната на 180 градуса и печете до готовност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *