Пухкав тутманик – традиционно българско печиво
Необходими продукти:
За тестото:
- брашно – 800 г;
- кисело мляко – 200 г;
- вода – 100 мл;
- мая – 42 г;
- олио – 80 мл;
- яйца – 2 бр.;
- сол – 1 ч.л.;
- захар – 1 с.л.
За пълнежа:
- краве сирене – 200 г;
- яйца – 1 бр.
- За намазване:
- яйца – 1 бр.;
- олио – 3+3 с.л.
Начин на приготвяне:
Разтворете маята и захарта в затоплената вода и оставете да шупне. Пресейте брашното и солта и направете кладенче в него сипете яйцата, олиото и топлото кисело мляко.
Започнете да месите, като постепенно прибавяте маята. Месите до получаване на меко тесто, което не лепне по ръцете. Сложете тестото в купа и оставете да втаса 30-40 мин.
В това време направете пълнежа, като натрошите сиренето и го смесите с разбитото яйце. Разделете втасалото тесто на осем равни части.
Разточете всяка една на кора и сложете по малко от пълнежа. Навийте на руло и после на охлюв.
Подредете ги в дълбок съд за печене, намазан с 3 с.л. олио. Оставете да втаса повторно за 30-40 мин. После намажете с разбитото с останалите 3 с.л. олио яйце.
Печете тутманика в предварително загрята на 200 градуса фурна първите 5-10 минути, пише gotvach.bg.
После намалете фурната на 180 градуса и печете до готовност.